Batalia pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR se muta in instanta. Primaria Capitalei...

"Asociatia Grupul de Initiativa Civica IOR-Titan a dat in judecata Primaria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de padure urbana din Parcul IOR retrocedate in mod abuziv in mai 2005, in timpul mandatului lui Adriean Videanu. In documentatia depusa la Tribunalul Municipiului Bucuresti, Asociatia GIC IOR-Titan solicita instantei sa constate nulitatea absoluta a dispozitiilor emise de Primaria Municipiului Bucuresti prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla in proprietate publica si nu in proprietatea privata a Primariei. Maria Cocoru a fost actionata la randul ei in judecata prin acelasi demers", se precizeaza intr-un comunicat transmis miercuri Agerpres.Conform comunicatului, actiunea juridica reprezinta o noua etapa a "luptei" duse de locuitorii Cartierului Titan si din imprejurimi pentru recuperarea acestei zone a Parcului IOR, care in ultimii doi ani "a fost afectata grav prin taieri ilegale de arbori si numeroase" incendii de vegetatie. Mii de locuitori ai zonei au protestat in repetate randuri si sub diverse forme impotriva distrugerilor, cerand anularea deciziei de retrocedare.

Liderii PNL ii imbarbateaza pe tinerii liberali. Lucian Bode: E posibil ca PNL, in 9 iunie, sa castige alegerile locale"Actiunea invoca prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si prevederile art. 192 - 194 din Codul de procedura civila. Concret, GIC IOR-Titan argumenteaza ca, dupa 1968, in toata zona - inclusiv pe parcelele retrocedate - a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publica. Astfel, dispozitiile de retrocedare din 18.05.2005 nu au respectat conditiile legale in vigoare, terenul neaflandu-se in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti", se mai explica in comunicat.Grupul de initiativa civica informeaza ca s-a constituit ca asociatie neguvernamentala non-profit pentru a reprezenta in instanta comunitatea locala, pentru a monitoriza in continuare si a sesiza autoritatile cu privire la distrugerea spatiilor verzi si a naturii urbane."Asociatia Grupul de Initiativa Civica IOR-Titan este o expresie a comunitatii, a miilor de oameni care pretuiesc si au multe amintiri nepretuite din parcul nostru drag. In ultimii aproape 60 de ani, multe generatii de copii, tineri, parinti si bunici s-au bucurat de aleile parcului, de racoarea lacului si de zonele de verdeata, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacenta statiei de metrou Titan, zona verde care a fost distrusa sistematic in ultimii ani, dupa retrocedarea abuziva din 2005. Demersurile noastre au fost si raman cu caracter civic, participativ, nepartinic si non-profit, in beneficiul Parcului IOR, pentru protectia proprietatii publice si a mediului, a naturii din orasul in care traim", a declarat presedintele asociatiei, Cristian Soimaru.

Aceasta insula din Grecia este considerata cea mai ieftina destinatie turistica din Europa. Rasfat de 6 zile cu salariul mediu pe economieConform organizatiei, actiunile civice pentru reintregirea Parcului IOR au inceput din 2013, cand mii de localnici au semnat o petitie prin care solicitau autoritatilor identificarea metodelor legale si morale prin care zona retrocedata sa fie reintrodusa in parc. Totodata, cetatenii au participat la sedintele Consiliului local, cerand actiuni concrete in acest sens."In februarie 2023, dupa ce noii proprietari au ingradit zona si au inceput sa otraveasca arborii, a luat nastere un nou nucleu civic - GIC IOR-Titan - care a mobilizat peste 1.500 de locuitori ai cartierului la cel mai mare protest din Romania pentru salvarea unui parc. Cu ajutorul Greenpeace Romania, grupul a initiat o petitie online care a fost semnata de peste 21.000 de concetateni. Voluntarii grupurilor de actiune civica au trimis sesizari la toate institutiile de protectie a mediului, de aparare a legii si a ordinii publice, au organizat activitati recreative, culturale, artistice si sportive in mai multe zone ale Parcului IOR pentru a sublinia utilitatea si nevoia protectiei integrale a parcului", au transmis reprezentantii asociatiei.

Cea mai cautata masina anul trecut. Aceasta marca a atras romanii ca un magnet, detronandu-l pe ,,regele" BMW

Comments