Interviu de exceptie marca Ana-Maria Pacuraru cu Nathan A. Sales, unul dintre cei mai importanti ofi...

Nathan A. Sales gestioneaza sapte birouri si departamente in cadrul Departamentului de Stat American, dedicate protectiei securitatii civile prin prevenirea si combaterea terorismului, atrocitatilor in masa si incalcarilor drepturilor omului si statului de drept.

NATHAN A. SALES: PUTIN VREA SA REFACA IMPERIUL RUS SUB FORMA CELUI SOVIETIC

A.M. Pacuraru: Ar trebui sa ne asteptam, dupa razboiul nedrept pe care Rusia il duce in Ucraina, ca Rusia sa duca razboaie nedrepte in tarile care sprijina Ucraina?

Nathan A. Sales: Cred ca aceasta este o preocupare reala si de aceea este atat de important ca SUA si aliatii nostri din NATO sa ramana fermi in sustinerea Ucrainei. Stim care sunt ambitiile lui Putin si acestea nu se limiteaza la Ucraina.

Putin vrea sa readuca legile Rusiei din timpul Razboiului Rece. El vrea sa restaureze Imperiul Rus, Imperiul Sovietic si sa transforme Europa Centrala si de Est in stat vasal rusesc. El nu se poate supune gandurilor de democratie vibranta din Europa Centrala si de Est, care servesc ca o replica la argumentul sau in favoarea unui regim autoritar in Rusia.

El nu vrea ca poporul rus sa vada ca exista o alta cale si ca aceasta se afla chiar dincolo de granite si in locuri precum Romania, Bulgaria si Polonia. Si astfel, daca Ucraina pierde, acesta va fi doar aperitivul pentru Putin si nu inseamna ca apetitul sau va fi satisfacut, ci doar ca va trece la urmatoare tinta. Ma ingrijoreaza foarte mult faptul ca vom vedea ca Putin incepe sa ia si mai multe masuri pentru a destabiliza tarile, aliatii NATO ai SUA si ai frontului de est, statele baltice, Polonia, Bulgaria, Romania.

Toate aceste tari s-ar putea confrunta cu diverse, de la campanii de dezinformare puse la cale de Kremlin, la soldati rusi care vin de peste granita, pana la cel mai rau scenariu: un conflict deschis. Asta este ceva ce vrem sa evitam cu orice pret.

NATHAN A. SALES: TERORISMUL SINGURATIC, IN CARE PERSOANE RADICALIZATE ACTIONEAZA PE CONT PROPRIU, E TOT MAI PERICULOS

A.M. Pacuraru: Ce este contraterorismul si care este rolul dvs. in aceasta lupta? Vorbim despre trei regiuni din lume unde asistam la actiuni de combatere a terorismului si le putem analiza, vorbim de Iran, Afganistan si Africa.

Nathan A. Sales: Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, combaterea terorismului a redevenit una dintre prioritatile strategiilor nationale de aparare, dar si ale politicii externe. Dar asa cum am vazut in ultimii ani, in conflicte precum cel din Ucraina, a existat la Washington o strategie de a schimba subiectul si a merge mai departe, pentru a trata alte provocari presante. Acum (...) trebuie sa realizam ca intregul context geopolitic se schimba si ca amenintarile la adresa Statelor Unite si aliatilor nostri din NATO, precum Romania, se schimba si ele. Dar nu ne putem permite sa ne luam ochii de pe minge. Trebuie sa continuam sa dedicam timp si energie, precum si resurse pentru a-i contracara pe inamicii nostri teroristi. Acum asistam la recrudescenta gruparilor afiliate ISIS din Afganistan, este o aripa a gruparii care a efectuat o serie de atacuri in afara Afganistanului, in sudul Iranului, in Pakistan, chiar si la Moscova, dar sunt cu ochii si pe Europa. Deci este o perioada dificila pentru politicieni deoarece sunt nevoiti sa jongleze cu atatea amenintari, chiar daca avem de-a face cu detensionarea razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, dar si cu partidul comunist chinez care incearca sa rastoarne ordinea mondiala.

A.M. Pacuraru: Cat de mare este amenintarea in SUA si Europa Occidentala in ceea ce priveste terorismul?

Nathan A. Sales: Sunt o serie de tendinte ingrijoratoare la care asistam. Prima este legata de aripa din Afganistan a ISIS. Oficialii americani au avertizat de ceva timp ca aceasta intentioneaza sa organizeze atacuri in intreaga lume si ca-si dezvolta capacitatea de a le indeplini. Un alt lucru de care sunt ingrijorat este legat de efectul razboiului dintre Israel si Hamas, in Gaza si riscul ca acesta sa-i radicalizeze pe oameni pana in punctul in care sa organizeze acte de terorism in Occident pe cont propriu. Poate ca indivizi care nu sunt afiliati Hamas, Hezbollah sau altei grupari teroriste pot fi radicalizati si atat de susceptibil propagandei incat decid sa organizeze independent atacuri teroriste in SUA sau in alt stat din Europa. Aceasta este o provocare mult mai dificila pentru ca este mult mai greu sa detectezi o persoana care s-a radicalizat individual si decide sa organizeze atacuri fara sa-i fi cerut nimeni acest lucru, fara a fi antrenat, fara sa Ii se fi oferit bani sau echipament. Cu cat sunt mai slabe legaturile intre astfel de teroristi si gruparile oficiale, cu atat este mai greu pentru fortele de ordine si intelligence sa identifice acea persoana si sa impiedice un atac.

URMARITI INTERVIUL INTEGRAL VIDEO

Motivele ascunse pentru care Putin arunca vina pe Occident pentru atacul de la Moscova. O analiza de Ana Maria Pacuraru

Comments