Peste 60% dintre romani isi doresc introducerea votului obligatoriu

Peste 60% dintre romani isi doresc introducerea votului obligatoriu

Peste 60% dintre romani isi doresc introducerea votului obligatoriu

62.2% dintre romani sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece, daca vin mai multi oameni la vot, se pot schimba lucrurile in bine (fata de 44.6% in 2014). La polul opus, 35.6% sunt impotriva votului obligatoriu deoarece actuala clasa politica nu poate schimba lucrurile in bine (fata de 41.7% in 2014). Ponderea non-raspunsurilor este 2.2% (fata de 13.6% in 2014).

Sunt de acord cu votul obligatoriu mai ales: votantii PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educatie primara sau medie, cei inactivi potential activi, locuitorii din rural si cei cu un venit mai redus. Votantii ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare si angajatii la stat sunt impotriva votului obligatoriu intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii de populatie.

Sondajul care rastoarna lupta politica din Romania: Alianta PSD-PNL, crestere importanta in ultima luna, in timp ce AUR se prabuseste

"Deficitul democratic alimentat de ratele scazute de prezenta la vot a produs schimbari in atitudinea romanilor fata de ipoteza introducerii votului obligatoriu. Daca in urma cu 10 ani, mai putin de jumatate dintre romani (45%) erau de acord cu votul obligatoriu, astazi aproape doua treimi din populatie (62%) sustin introducerea votului obligatoriu in ideea ca daca vin mai multi oameni la vot se pot schimba lucrurile in bine. Este o crestere semnificativa care reflecta un interes mai ridicat fata de procesele democratice, precum si o intelegere a faptului ca fara o prezenta ridicata la vot, legitimitatea conducatorilor si progresul in societate sunt imposibile. Sustinatori mai entuziasti ai votului obligatoriu sunt alegatorii PSD-PNL (74%) si ai AUR (68%), iar intr-o masura usor mai redusa alegatorii ADU (58%). De asemenea, oarecum surprinzator si disonant comparativ cu ratele de prezenta la vot mai scazute, tinerii cu varsta de 18-29 sustin in proportii mai mari votul obligatiu (68%), comparativ cu celelate categorii de varsta", afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese in perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.

Eroarea maxima admisa a datelor este de +- 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.

Comments