Planul nebunesc al lui Ceausescu. Cum voia sa asigure incalzirea Bucurestiului in anii `90?

Planul nebunesc al lui Ceausescu. Cum voia sa asigure incalzirea Bucurestiului in anii `90?

Planul nebunesc al lui Ceausescu. Cum voia sa asigure incalzirea Bucurestiului in anii `90?

Relatarea despre planul lui Nicolae Ceausescu de a construi blocuri alimentate cu carbune ii apartine inginerului energetician Claudiu Viorel Savulescu, scolit in Germania si tehnocrat in centrala Ministerului Energie Electrice de la inceputul anilor '70 pana in 1989.

,,La Bucuresti a fost in plan sa se faca o centrala pe carbune, centrala ,,Progresul", in bariera Giurgiului si asa ne-a prins anul 1990 cu ea in plan. Intamplator, am avut ocazia sa aflu ca Ceausescu a vrut ca blocurile care se faceau dupa 1990 sa nu mai fie alimentate de la termoficare. Si-a dat seama ca acest colos de termoficare al Bucurestiului, al doilea din lume ca marime, nu mai poate face fata. Voia ca toate blocurile sa aiba carbune, cu instalatie de ridicat, de adus carbunele sus, de dus cenusa jos, blocuri cu nu mai mult de 3 etaje. Cand am facut un studiu cu cei de la Gospodaria Comunala, doua doamne arhitect carora le-am povestit despre ce este vorba si ce se voia au inceput sa planga", relata inginerul Savulescu in 2005, potrivit Arhivei de Istorie orala a Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.

,,S-a gasit solutia, sa monteze cai ferate printre blocuri. Era ceva...nebunie, mai mult decat nebunie, pentru ca asta ar fi fost viziunea urbanisticii romanesti la anul 1989, daca ramanea Ceausescu", mai relata Savulescu.

Eugen Radulescu, fost director BNR, specializat pe stabilitate monetara, a scris si el despre falimentul macroeconomic din anii '80. Printre cauze se numara si risipa de resurse energetice. Asta inseamna ca multe dintre restrictiile impuse populatiei, de la rationalizarea carburantilor si intreruperile de energie electrica, nu se materializau intr-o crestete proportionala a exporturilor, asa cum sugereaza narativul privind eforturile pentru plata accelerata a datoriei externe, ci abia acopereau pierderile tot mai mari.

La inceputul anilor 2000, cunocutul economist si fost ministru Ilie Serbanescu afirma ca ,,Ceausescu a fost cel care a construit (..) dar a construit prost, nu tehnic, ci fara un ochi la semnalele pietei. Si costul este platit acum (2002 - N.R.), sunt marii mamuti industriali de care Romania nu a scapat".

"O incercare de independenta in plan economic a existat (...) dar a fost paguboasa si a costat foarte mult Romania," mai aprecia Serbanescu.

Comments