PNL nu accepta trecerea peste liniile rosii in fiscalitate: Cota unica, protejata pentru urmatorii 1...

"Actuala cota unica nu si-a epuizat potentialul. Ministerul Finantelor nu a finalizat procesul de digitalizare. Ca atare, nu putem vorbi si nu cred ca ar fi benefic in conditiile in care avem decelerare economica a cresterii in ultimii trei ani. E nevoie de protejarea cotei unice pentru toate efectele pozitive pe care aceasta cota le-a avut pentru 20 de ani de cand a fost ea pusa in practica", sustine senatorul liberal Alexandru Nazare, initiator al proiectului depus la Senat.

,,Propunerea legislativa pentru protejarea cotei unice de impozitare in Romania pentru urmatorii zece ani" prevede mentinerea cotei unice de impozitare, iar ,,scopul masurii este de a consolida predictibilitatea si stabilitatea fiscala in Romania, oferind certitudine atat investitorilor, cat si cetatenilor in ceea ce priveste mediul fiscal pentru urmatorul deceniu", sustin initiatorii, senatori si deputati PNL.

PNL apara cota unica, inclusiv in Parlament. Ce spun expertii in domeniu despre pericolul cotei progresive

Conform initiativei liberale, "in perioada cuprinsa intre intrarea in vigoare a prezentei legi si pana la data de 31 decembrie 2033, nu se adopta/aproba acte normative prin care se modifica, completeaza sau elimina cota unica de impozitare asupra veniturilor si profiturilor".

Important de subliniat ca in dezbaterea cota univa vs cota progresiva de impozitare, PNL are de partea sa specialistii in domeniu, care combat reintroducerea cotei progresive cu exemple concrete de efecte economice negative: "Ar insemna in mod implicit o crestere a costurilor cu munca pentru absolut toate companiile din Romania si, normal, o scadere a eficientei acestora. Nu cred ca Romania isi doreste in momentul de fata si nu cred ca isi permite in momentul de fata sa-si supuna economia la un astfel de risc. Statul va pierde venituri bugetare in loc sa castige", este de parere Dan Schwarz, consultant fiscal si economist.

In dezbaterea cota unica vs cota progresiva, PNL are de partea sa economistii si expertii fiscali

Printre avantajele evidente ale actualului sistem de impozitare, liberalii amintesc cresterea PIB, cresterea investitiilor straine, conformarea fiscala, veniturile stabile, cresterea locurilor de munca, predictibilitatea fiscala pentru antreprenori. "Prin adoptarea unei abordari legislative care sa respecte principiul predictibilitatii impunerii, economia si societatea romaneasca pot obtine beneficii semnificative in viitor. Cresterea veniturilor populatiei si a antreprenorilor, impreuna cu o intensificare a investitiilor publice si private, pot contribui la consolidarea cresterii economice si la imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor romani. (...) Economia Romaniei va reusi sa genereze un PIB/locuitor peste media europeana, pana la 31 decembrie 2033, cu beneficii importante asupra standardului de viata al fiecarui cetatean roman", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Comments