S-a dus sa caute comori in padure, insa a dat peste ce nu si-ar fi dorit!

S-a dus sa caute comori in padure, insa a dat peste ce nu si-ar fi dorit!

S-a dus sa caute comori in padure, insa a dat peste ce nu si-ar fi dorit!

Intalnirile cu serpii pe munte devin din ce in ce mai dese si in cele mai nebanuite locuri. Trei sferturi dintre muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating serpi si sunt imprudente. Serpii veninosi nu ataca decat atunci cand sunt atacati sau surprinsi.

Buzoianul Ciprian Chiriac, ghid turistic din zona Colti si detectorist de metale, a postat zilele trecute un set de fotografii din calatoriile sale, in cateva ipostaze gasindu-se si un sarpe inchis la culoare. Fotografiile au fost realizate in apropierea drumului national DN 10, care leaga Buzaul de Covasna si Brasov.

,,De prin muntii Siriului - zona Giurca, formatiuni geologice spectaculoase, transee din Primul si al Doilea Razboi Mondial, o vipera neagra, o casa veche", este mesajul postat de Ciprian Chiriac.

Sarpele ataca doar cand este amenintat. FOTO C. Chiriac

Vipera neagra, cunoscuta si sub numele de Vipera berus, este o specie de sarpe veninos care traieste in Europa, inclusiv in Romania. Este una dintre cele doua specii de vipere native ale Romaniei, cealalta fiind vipera cu corn (Vipera ammodytes).

Vipera neagra este intalnita in padurile de foioase, pasuni, tufisuri si zone de mlastina din tara. Este o specie protejata in Romania, fiind inscrisa in anexa II a Conventiei de la Berna si in anexa IV a Directivei Habitate din cadrul Uniunii Europene.

Vipera neagra este recunoscuta prin culoarea sa variabila, care poate fi de la negru sau maro inchis pana la maro-roscat, cu pete sau dungi mai inchise sau mai deschise.

Este un pradator al micilor mamifere si pasari si, desi veninul sau poate fi periculos pentru oameni, in general nu este letal, cu exceptia cazurilor rare de reactii alergice severe.

Potrivit unei informari publicate pe pagina Rezervatiei Domgled - Valea Cernei, majoritatea incidentelor au loc din cauza celor care ating intentionat reptilele.

,,Daca locuiti sau calatoriti in zone in care exista serpi, imbracati haine ce va acopera picioarele. Luati un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetatiei si astfel serpii se vor speria si se vor indeparta", sunt recomandarile publicate de reprezentantii rezervatiei.

Nu pasiti, nu va asezati pe pamant, nu mutati lespezi de piatra inainte de a verifica locul. Daca ati observat un sarpe la distanta, ocoliti-l fara a-l provoca, iar daca e foarte aproape, ramaneti nemiscat, pentru ca, in general, se indeparteaza singur.

SURSA

Comments