500.000 de euro spaga pentru postul de arhitect sef al Iasiului. Detalii din rechizitoriul primarulu...


Documentul care contine peste 600 de pagini contine declaratia unui martor care a spus ca un investitor a afirmat intr-o discutie privata:& ,,Am dat 500.000 de euro pentru ca el sa fie arhitect-sef!", a relatat publicatia locala Reporter Iasi.


In rechizitoriul DIICOT pentru trimiterea in judecata a primarului liberal al Iasiului, Mihai Chirica, in Dosarul Veranda, sunt declaratii care arata tabloul coruptiei din primarie. Unul dintre martori a declarat ca un investitor i-a spus despre un arhitect-sef al municipiului Iasi: ,,Sa nu se puna cu mine, ca am dat 500.000 de euro pentru ca el sa fie arhitect-sef!".


De asemenea, o martora a sustinut ca, dupa ce l-a avertizat pe arhitectul-sef Alexandru Florin Mustiata ca refuza sa intocmeasca documente urbanistice pe motiv ca nu aveau baza legala, acesta a amenintat-o ca va ajunge sa lucreze la registratura si i-a cerut sa predea toate dosarele la care lucra, a notat Reporter Iasi.


Femeia a mai sustinut ca au existat cazuri in care functionarii din primaria condusa de Mihai Chirica au refuzat sa faca acte ilegale de frica sa nu-si riste libertatea, motiv pentru care au fost concediati. Unul dintre exemple este cel al lui Florin Grierasu ,,care ar fi fost chemat de catre Chirica Mihai si fortat sa-si dea demisia", scrie sursa citata.


Situatia degenerase atat de mult, incat pentru ,,lucrarile care trebuiau sa iasa intr-un anume fel si care nu ii mai erau repartizate, se gasisera alte persoane care lucrau <>", a mai relatat martora.


Cum s-a aparat Chirica, trimis in judecata si in Dosarul Veranda


Primarul Iasiului, Mihai Chirica, a fost trimis in judecata in ,,Dosarul Veranda" de procurorii DIICOT pe 19 aprilie, cu doua luni inainte de alegerile locale, pentru mai multe acuzatii, inclusiv cea de constituire a unui grup infractional organizat.


Rechizitoriul arata ca 20 de inculpati, inclusiv Chirica, au comis fraude in urbanism, permitand in 2019 supraetajarea Halei Centrale, centru comercial din centrul Iasiului, in conditiile in care, cu trei ani mai devreme, tot primaria respinsese o astfel de solicitare. Intre acuzatiile aduse angajatilor din Primaria Iasi se mai numara, printre altele, abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, uzurparea functiei, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata.


Mihai Chirica a reactionat, acuzand o conspiratie menita sa-l prejudicieze electoral. ,,Din perspectiva mea este iarasi o joaca politica prin care, daca va amintiti, am trecut si in anul 2020. Sunt argumentele cu care o parte a clasei politice considera ca pot castiga alegerile in conditiile in care acest dosar <>, o supraetajare pe un supermarket, a aparut in decembrie 2020 si acum suntem cu o luna inainte de alegeri. E clar ca se joaca undeva necinstit, ca se utilizeaza oameni din sistemul juridic pentru a crea avantaje politice pentru adversarii& pe& care-i& am", a spus Chirica, cel care vrea un nou mandat de primar.


Edilul PNL de Iasi a mai fost trimis in judecata si in doua alte dosare. In primul, denumit ,,Dosarul Skoda", in care era acuzat de abuz in serviciu, a scapat in ianuarie 2023 datorita prescriptiei, conform deciziei Curtii Constitutionale din 2022.


Celalalt vizeaza tot o speta imobiliara. Alaturi de trei alti angajati din primarie, a fost trimis in judecata in 2022 in dosarul ,,Flux", dupa ce ar fi aprobat construirea unui bloc de 9 etaje pe un spatiu unde a fost initial aprobata o constructie de doar doua niveluri.


Comments