Activitati care ne intineresc creierul

Activitati care ne intineresc creierul

Activitati care ne intineresc creierul


Traim intr-o era a agitatiei, abundentei si exceselor de tot felul, care ne solicita atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Tocmai de aceea este foarte important sa ne oprim, sa reflectam si sa ne cunoastem pe noi insine pentru a putea sa intelegem ce anume ne face bine si ce ar trebui sa facem pentru ca sanatatea noastra si, implicit, starea de bine sa nu fie afectate.


Din cauza stresului la care suntem supusi zi de zi, creierul nostru se poate deteriora odata cu inaintarea in varsta, insa, din fericire, in societatea moderna este crucial sa ne dedicam timp pentru activitati si obiceiuri care sa incurajeze flexibilitatea mentala, sa ne stimuleze gandirea si sa ne mentina creierul activ si agil. In cele ce urmeaza iti vom spune care sunt aceste activitati care ne intineresc creierul si care, astfel, ne ajuta sa ne mentinem o stare de sanatate mentala si cognitiva cat mai bune pe masura ce imbatranim.


Creierul si functiile acestuia


Creierul este organul central al sistemului nervos si are un rol crucial in conducerea, coordonarea si reglarea tuturor functiilor cognitive, emotionale, motorii si senzoriale ale corpului uman. Este un organ complex, alcatuit din miliarde de celule nervoase, care comunica prin niste semnale electrice, dupa cum precizeaza specialistii de la Hopkins Medicine. La un adult mediu, creierul cantareste in jur de 1,3 kilograme si, totodata, contine aproximativ 60% grasime, in timp ce restul de 40 de procente reprezinta o combinatie de apa, proteine, carbohidrati si saruri.


Meditatia poate aduce beneficii multiple atat mintii, cat si corpului

Creierul nu se aseamana cu un muschi, ci contine vase de sange si nervi, inclusiv neuroni si celule gliale. Acesta are o structura sofisticata, cu numeroase regiuni specializate care indeplinesc functii distincte. Prin intermediul celor cinci simturi - vaz, auz, miros, gust si simt tactil - dar si prin impulsurile transmise de catre organele interne, creierul primeste si proceseaza informatiile referitoare la mediul inconjurator, ceea ce ne permite sa intelegem lumea din jurul nostru.


Din ce este alcatuit creierul


Principalele componente ale creierului uman includ creierul mare, cerebelul (denumit si creierul mic) si trunchiul cerebral. Creierul mare constituie aproximativ 80% din intregul creier si este responsabil pentru functiile cognitive superioare, cum ar fi gandirea, emotiile si invatarea, precum si pentru interpretarea semnalelor de ordin vizual, auditiv si tactil. Cerebelul se afla in partea posterioara a creierului si are rolul de a coordona miscarile fine, echilibrul si postura.


Trunchiul cerebral este situat in partea inferioara a creierului si este partea care realizeaza conexiunea dintre creier si maduva spinarii, controland functiile de baza ale organismului, cum ar fi respiratia, ritmul cardiac, ciclurile de somn si reflexul de inghitire. Materia cenusie si materia alba sunt cele doua regiuni distincte din interiorul sistemului nervos central. In creier, materia cenusie se refera la portiunea externa, mai inchisa in culoare, in timp ce materia alba descrie sectiunea interna, care este mai deschisa la culoare si care este situata in straturile mai adanci ale creierului.


In acelasi timp, materia cenusie este alcatuita in principal din corpuri celulare centrale neuronale (soma), in timp ce materia alba este compusa in mare parte din axoni, mai exact prelungiri neuronale lungi, care conecteaza neuronii intre ei si care sunt invelite intr-o substanta protectorie, care poarta denumirea de mielina.


Cum putem sa protejam creierul


Dupa cum precizam anterior, creierul se poate deteriora pe masura ce inaintam in varsta, insa vestea buna este aceea ca exista o serie de activitati relativ simple pe care le putem face si care pot avea un aport deosebit de important la stimularea si mentinerea intacta a functiilor celui mai complex organ din corpul uman, relateaza specialistii de la Medical News Today. Desi creierul face multe exercitii fizice in fiecare zi, anumite activitati pot ajuta la stimularea functiei cerebrale si a conectivitatii, ceea ce, la randul sau, poate contribui la protejarea creierului si impiedicarea degenerarii acestuia odata cu inaintarea in varsta.


Jocurile pot avea efecte benefice asupra creierului uman

Trebuie sa stii ca creierul este in permanenta activ, chiar si in timp ce dormim. Cu toate acestea, anumite activitati il pot angaja in noi moduri, ceea ce poate duce la imbunatatiri ale memoriei, functiei cognitive sau creativitatii. In cele ce urmeaza iti vom prezenta cele mai cunoscute si mai eficiente exercitii care pot ajuta la stimularea memoriei, a cognitiei si a creativitatii si, deci, contribuie la intinerirea creierului. Iata care sunt aceste exercitii:


Meditatia


In general,& meditatia presupune concentrarea atentiei intr-un mod calm si controlat si poate aduce beneficii multiple atat mintii, cat si corpului. Cercetarile in domeniu au dovedit ca aceasta activitate poate si incetineasca procesul de imbatranire a creierului si poate imbunatati capacitatea acestui organ sa proceseze informatia.


Vizualizarea


Aceasta activitate se refera la formarea unei imagini mentale care sa reprezinte informatiile si poate fi atat animata, cat si statica. O analiza din 2018 arata ca acest proces ne ajuta sa organizam informatia si sa luam cele mai bune decizii. Spre exemplu, vizualizarea poate fi exersata inainte sa mergi la cumparaturi in incercarea de a-ti imagina cat mai detaliat intreaga experienta, de la drumul pana la magazin si pana la ce urmeaza sa cumpei si intoarcerea acasa.


Joaca jocuri


Jocurile cu carti si cele de societate pot avea efecte benefice asupra creierului uman. Un studiu din 2017 a identificat o legatura intre astfel de activitati si o reducere a riscului de tulburari cognitive la persoanele cu varste inaintate, mai precizeaza Medical News Today.


Joaca jocuri de memorie


Jocurile de memorie au rolul de a ne testa atat memoria pe termen scurt, cat si capacitatea de a retine anumite modele. Este o modalitate simpla si distractiva de a implica creierul si de a activa zonele din creier responsabile cu recunoasterea si memorarea modelelor.


Dezleaga cuvinte incrucisate


Cuvintele incrucisate sunt o activitate populara care poate stimula creierul. Conform unui studiu realizat in 2011, rezolvarea cuvintelor incrucisate poate sa intarzie declansarea declinului memoriei la persoanele care sufera de dementa in faza preclinica.


Rezolva puzzle-uri


Rezolvarea unui puzzle poate fi o modalitate buna de a-ti petrece timpul liber si poate avea o serie de beneficii pentru creier. Oamenii de stiinta au descoperit ca puzzle-ul poate sa activeze mai multe functii cognitive, iar practicarea acestui joc in mod regulat si pe parcursul vietii ne poate proteja impotriva efectelor imbatranirii creierului.


Joaca Sudoku


Puzzle-urile cu numere, precum Sudoku, pot fi la randu-le o metoda foarte buna de a ne intineri creierul. Un studiu din 2019 in care au fost evalute persoane cu varste cuprinse intre 50 si 93 de ani a aratat ca cei care obisnuiau sa rezolve Sudoku mai des aveau o mai buna functionare cognitiva.


Joaca sah


Conform unei meta-analize din 2016, citata de Medical News Today, sahul poate sa imbunatateasca memoria, functionarea executiva sau viteza de procesare a informatiei.


Jocul de dame


Un studiu din 2015 a scos la iveala faptul ca exista un volum mai mare al creierului in randul celor care practica in mod regulat jocul de dame. In cazul celor cu risc pentru Azheimer, prezinta o imbunatatire a sanatatii cognitive.


Joaca jocuri video


Anumite tipuri de jocuri video, cum ar fi cele de actiune, de strategie si puzzle pot imbunatati atentia, capacitatea de a rezolva probleme si flexibilitate cognitiva.


Socializarea


A te bucura de compania familiei si a prietenilor reprezinta o metoda simpla de a ne stimula din punct de vedere mental si cognitiv. Persoanele care socializeaza mai des sunt mai putin predispuse la declin cognitiv si la dementa, potrivit unui studiu realizat in urma cu cinci ani.


Invatarea de noi abilitati


Atunci cand invatam noi abilitati, creierul nostru este stimulat in diferite moduri, ceea ce determina imbunatatirea functionarii sale. Invatarea unor lucruri noi precum cusut sau fotografiat contribuie la imbunatatirea memoriei.


Imbogatirea vocabularului


Acest exercitiu reprezinta o excelenta metoda de a-ti extinde aria de cunoastere si de antrenare a creierului. Poti face asta citind o carte sau urmarind o emisiune la televizor, iar cuvintele pe care nu le cunosti le poti nota, iar apoi poti cauta semnificatia acestora in dictionar.


Invatarea unei limbi straine


Autorii unui studiu din 2019 subliniaza faptul ca bilingvismul - capacitatea de a vorbi doua limbi - imbunatateste conectivitatea intre diferite zone ale creierului. Acest lucru ar putea intarzia declansarea bolii Alzheimer si a altor forme de dementa.


Asculta muzica


Un studiu din 2018, publicat in Brain Sciences a scos la iveala faptul ca, daca asculti muzica, iti poti stimula si conecta diferite zone ale creierului, iar rezultatul consta in imbunatatirea functiei cognitive si a unei stari generale de bine.


Invata sa canti la un instrument muzical


Daca vei invata sa canti la un instrument muzical iti vor fi stimulate partile creierului responsabile cu coordonarea. In acest fel poate fi imbunatatita dezvoltarea cognitiva intr-un creier tanar si, totodata, protejeaza impotriva tulburarilor cognitive la persoanele varstnice.


Insusirea unui nou hobby


Inceperea unui nou hobby poate fi stimulanta din punct de vedere mental si poate exercita creierul in noi moduri. Hobby-urile care necesita coordonare sau dexteritate, cum ar fi tricotatul, desenatul, dansul sau studierea unui instrument muzical, activeaza functiile motorii.


Fa miscare in mod regulat


Exercitiile fizice regulate pot aduce o serie de beneficii atat pentru organism, cat si pentru creier. Autorii unui studiu din 2019 spun ca exercitiile fizice imbunatatesc memoria, cunoasterea si coordonarea motorie, aspecte care tin de sanatatea creierului.


Dansul


Conform datelor publicate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, dansul reprezinta o forma de exercitiu care imbunatateste memoria si capacitatea de planificare si de organizare. Totodata, poate sa stimuleze zonele creierului care au legatura cu ritmul si cu echilibrul, mai precizeaza sursa citata anterior.


Somnul


Desi nu este neaparat un exercitiu fizic care presupune miscari usoare ale corpului, somnul este esential atat pentru corp, cat si pentru creier. Acesta imbunatateste memoria, reduce oboseala mentala si regleaza metabolismul.


Vezi si cele mai bune activitati de primavara pentru familie!


Comments