Barajul Gura Apelor: Salvatorul unui oras intreg si obiectiv turistic spectaculos

Barajul Gura Apelor: Salvatorul unui oras intreg si obiectiv turistic spectaculos

Barajul Gura Apelor: Salvatorul unui oras intreg si obiectiv turistic spectaculos

Unde se afla barajul din Romania construit intr-un loc unic

Situat pe valea Raului Mare in Hunedoara, barajul Gura Apelor a fost ridicat in 1975 din anrocament si miez de argila si este cel mai mare de acest fel din Europa. Constructia sa a facut parte dintr-un proiect amplu care viza valorificarea potentialului energetic al Raului Mare, incluzand si hidrocentrala Clopotiva si hidrocentrala subterana Retezat. Cu toate ca pe parcursul constructiei au pierit peste 50 de muncitori, barajul a devenit un simbol al progresului si al ingeniozitatii ingineriei romanesti.

Insa, adevarata sa semnificatie a fost demonstrata in 1999, cand in zona Retezatului au avut loc ploi torentiale care au dus la cresterea brusca a debitului Raului Mare. Acest fenomen natural a provocat o avalansa de aluviuni care ameninta sa distruga totul in calea sa.

Intr-o zi tragica de 12 iulie 1999, 14 oameni, inclusiv copii, au pierit, iar caile de acces au fost blocate, necesitand interventia rapida a echipelor de salvare.

Un oras din Romania ar fi fost sters de pe harta

Cu toate acestea, impactul dezastruos ar fi putut fi mult mai grav daca nu ar fi fost prezent barajul Gura Apelor. Acesta a actionat ca o bariera vitala, impiedicand aluviunile sa ajunga in orasul Hateg si prevenind astfel o catastrofa mai mare. Fara interventia sa, orasul ar fi fost sters pur si simplu de pe harta.

Astazi, barajul Gura Apelor nu doar ca asigura siguranta orasului, dar a devenit si un punct de atractie turistica deosebit de popular. Amplasat intr-o zona salbatica si spectaculoasa din Romania, acest obiectiv turistic ofera privelisti de neuitat si atrage vizitatori dornici sa descopere frumusetea si importanta acestei constructii impresionante din istoria tarii.

Comments