Beneficii ale trezitului devreme

Beneficii ale trezitului devreme

Beneficii ale trezitului devreme


Somnul reprezinta una dintre cele mai importante activitati ale omului, care este esentiala pentru sanatatea noastra contribuind la starea noastra fizica, mentala si emotionala. Cu toate acestea, pentru multi dintre noi, trezitul devreme poate sa fie o provocare, in special pentru cei care au obiceiul de a se culca tarziu. Din fericire, exista o serie de metode prin care ne-am putea trezi mai usor si mai rapid dimineata.


Beneficiile sunt numeroase, de la imbunatatirea starii de spirit si a nivelului de energie, pana la sporirea productivitatii si concentrarii. De asemenea, medicii spun ca totul depinde de obisnuinta, iar daca durata somnului este suficienta, trezitul devreme poate sa devina un mod prin care sa ne pastram sanatatea. In cele ce urmeaza iti vom spune cum poti sa te trezesti devreme si ce avantaje vei avea daca adopti acest stil de viata.


De ce ne trezim greu devreme


Pentru multi dintre noi, trezitul devreme dimineata poate fi o adevarata provocare. Adeseori, ne simtim epuizati fizic si somnorosi, motiv pentru care simtin nevoia sa adormim inapoi pentru cateva minute sau chiar cateva ore in plus. Greutatea de a ne trezi devreme poate sa fie cauzata de o serie de factori, cum ar fi un ritm circadian dezechilibrat pe fondul unui program de somn neregulat, un mediu de dormit inconfortabil, stres sau anumite probleme de sanatate.


Trezitul devreme ne poate spori productivitatea

In acelasi timp, varsta, nivelul de activitate fizica sau consumul excesiv de alcool sau de cafea pot sa influenteze modul in care ne trezim dimineata. Indiferent de natura cauzelor este important sa gasim cele mai eficiente solutii pentru a ne putea trezi mai usor, dar si mai rapid la primele ore ale diminetii pentru a incepe ziua cu succes si productivitate.


Suntem grabiti daca ne trezim mai tarziu


Atunci cand ne trezim mai tarziu avem tendinta de a ne grabi, ceea ce nu face altceva decat sa ne sporeasca nivelul de stres si sa ne afecteze sanatatea mintala. ,,Este ca si cum ai simti in permanenta ca esti ultimul clasat intr-o cursa pe care nu o poti castiga, iar acest lucru nu este deloc util pentru motivatia personala", este de parere dr. Nikole Benders-Hadi, psihiatru din New York, director de sanatate comportamentala la Included Health.


In cazul in care putem sa folosim cat mai eficient acele ore matinale la care ne trezim asta va spori productivitatea si ne va face sa ne simtim mai putin obositi la sfarsitul zilei, mai spune acesta, citat de Fortune. Daca iti propui sa te trezesti foarte devreme, expertii spun ca ar trebui sa ai in vedere o serie de aspecte.


Nu sacrifica somnul daca nu poti


Decizia de a te trezi foarte devreme nu ar trebui sa fie facuta in detrimentul somnului. In timp, lipsa somnului poate sa aiba consecinte dintre cele mai grave asupra sanatatii mintale, incluzand anxietatea si depresia, dar si riscul aparitiei anumitor afectiuni cardiace. ,,Deficitul de somn poate sa genereze numeroase provocari in ceea ce priveste reglarea emotiilor si capacitatea noastra de concentrare", explica Samantha Snowden, experta in mindfulness.


,,Aceste abilitati sunt esentiale pentru a ne descurca pe parcursul unei zile si pentru ne achita cu succes de sarcini. Sa acordam o atentie deosebita somnului inseamna sa avem o igiena adecvata a acestei activitati, care include trezirea in jurul aceleiasi ore in fiecare zi, limitarea utilizarii dispozitvelor inteligente inainte de culcare, evitarea consumului de bauturi alcoolice sau cofeina seara si stabilirea unei rutine de relaxare. Daca observi ca trezirea la ora 5 dimineata te impiedica sa ai un somn odihnitor, poate fi o idee buna sa renunti la aceasta practica", sugereaza Benders-Hadi.


De ce este important trezitul devreme


Somnul este un aspect vital al sanatatii noastre generale, iar modul in care ne gestionam programul de somn poate avea un impact profund asupra starii noastre de bine. Cu toate ca exista diferente individuale in materie de preferinte de somn, trezitul dimineata devreme este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate si pentru performanta. Daca te-ai intrebat vreodata de ce somnul este atat de important, este bine de stiut ca traim intr-o lume in care programul de lucru si obligatiile sociale incep de cele mai multe ori dimineata devreme, iar acomodarea la trezitul la ora matinale poate sa asigure un echilibru mai bun intre nevoile tale sociale si programul de somn, aflam de pe site-ul Sleep Foundation.


Trezitul devreme aduce numeroase beneficii

De asemenea, trebuie sa stii ca oamenii care se trezesc devreme au raportat performante imbunatatite, atat in cea ce priveste sanatatea mintala, cat si cea fizica. Aceasta poate reprezenta o oportunitate excelenta pentru a-ti gestiona mai eficient timpul si activitatile de zi cu zi. Studii recente au aratat ca trezitul devreme poate sa reduca nivelurile de anxietate si de depresie in timp ce asigura si mai mult timp pentru activitati precum exercitiile fizice si micul dejun, care sunt importante pentru un stil de viata sanatos.


Beneficii ale trezitului devreme


Indiferent ca esti o persoana matinala sau una care apreciaza mai mult linistea serii, exista studii care arata ca diferenta dintre cele doua categorii de oameni poarta denumirea de cronotip si este determinata de structura noastra genetica. Mai mult decat atat, expertii in domeniu sustin ca poti obtine mai multe beneficii daca esti matinal, dupa cum urmeaza:


Ai fi mai fericit


Un studiu din 2012 care a fost publicat in ,,Emotion" a scos la iveala tendinta oamenilor care se trezesc mai devreme - ceea ce oamenii de stiinta numesc uneori ,,morningness" - de a fi mai fericiti cu propria persoana. La fel ca in cazul altor cercetari privind cronotipul, acest studiu nu a stabilit cu exactitate daca trezitul mai devreme ii face pe oameni sa fie mai fericiti, ci este doar o corelatie. Autorii lucrarii au sugerat ca expunerea timpurie la razele solare de dimineata ar putea avea un efect pozitiv asupra starii de spirit.


Ai putea sa cantaresti mai putin


In 2016, compania americana de genomica si biotehnologie 23andMe& a realizat o cercetare in care au fost testate genele care influenteaza cronotipul de la aproape 90.000 de oameni. Studiul publicat in jurnalul ,,Nature Communications" a mai relevat o legatura intre trezitul devreme si un indice de masa corporala mai scazut. De asemenea, s-a constatat ca persoanele care au fost expuse la lumina razelor solare dimineata devreme au un indice de masa corporala mai mic.


S-ar putea sa dormi mai bine


Acelasi studiu realizat de 23andMe a constatat si ca doar in jur de 20% dintre persoanele care se autoidentifica drept matinale sufera de insomnie comparativ cu aproape 40% dintre ,,pasarile" de noapte.


Ai putea avea o sanatate mintala mai buna


In randul adolescentilor, faptul de a avea un cronotip mai tarziu este asociat cu depresia ori cu simptomele asociate afectiunii. Aceasta legatura a fost descoperita in cadrul unui studiu din 2015 pe un grup de aproape 2.000 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Insa si in acest caz vorbim tot despre niste corelatii. Chiar daca aceasta legatura a fost demonstrata in numeroase studii asta nu inseamna neaparat ca a fi ,,pasare" de noapte provoaca depresia sau ca a fi o persoana matinala va preveni aceasta afectiune.


S-ar reduce riscul de diabet si de sindrom metabolic


In cadrul unui studiu efectuat pe un grup-tinta de coreeni de varsta mijlocie s-a descoperit ca, spre deosebire de persoanele care se trezesc devreme, cele care se trezesc tarziu sunt mai predispuse la diabet si sindrom metabolic. Acesta din urma este un sindrom care poate provoca aparitia bolilor de inima sau a accidentului vascular cerebral (AVC), relateaza Business Insider.


Ti-ai putea imbunatati performantele la locul de munca


In pofida faptului ca nu se refera la sanatate, biologul Christoph Randler, care a efectuat cercetari asupra cronotipurilor, a declarat ca oamenii care se trezesc dimineata devreme ,,tind sa obtina note mai bune la scoala, ceea ce le permite sa intre la facultati mai bune si, implicit, sa aiba ulterior oportunitati mai bune de angajare".


Timp liber


Persoanele care se trezesc devreme de dimineata au mai mult timp liber la dispozitie pentru a se relaxa dupa o zi de munca. Dupa-amiaza sau seara poti sa te dedici pasiunilor tale sau pur si simplu poti sa petreci momente placute alaturi de familie.


Cum sa te trezesti dimineata devreme


Trezitul devreme de dimineata poate fi dificil pentru unele persoane, insa exista cateva metode prin care tranzitia se poate face cu succes. In primul rand, nu trebuie sa fortezi sa te trezesti din prima zi la ora 5:00 sau 6:00, ci este indicat sa incepi prin a te trezi doar cu 15-30 de minute mai devreme decat de obicei. Adopta acest program timp de o saptamana dupa care trezeste-te cu inca 15 minute mai devreme si continua sa ajustezi ora de trezire pana cand vei ajunge la ora dorita.


De asemenea, este important sa te obisnuiesti sa adormi seara mai devreme. In plus, trebuie sa renunti la obiceiuri care te pot tine treaz, cum ar fi uitatul la televizor, navigatul pe internet, utilizarea retelelor de socializare si altele. Daca simti ca nu poti sa adormi, poti sa citesti cateva pagini dintr-o carte prefertaa. Pe masura ce te vei obisnui cu noul program de somn vei observa ca adormi mult mai repede decat credeai. Nu in ultimul rand, gaseste in primele zile, si nu numai, un motiv puternic pentru a te trezi devreme, cum ar fi sa faci ceva important sau care iti face mare placere.


Aceasta te va motiva sa te ridici din pat. In general, ar trebui sa folosesti in avantajul tau timpul castigat prin trezirea devreme. Daca intampini probleme sa te trezesti mai devreme poti sa iei in considerare exercitiile fizice in cursul zilei care, spun cercetatorii, te pot ajuta sa treci la un program de somn mai devreme, mai precizeaza Sleep Foundation.


Vezi si care sunt beneficiile mersului pe jos!


Comments