Care este, de fapt, alimentul mai sanatos: Untura sau uleiul vegetal? Mihaela Bilic a transat clar d...

In trecut, untura de porc era un ingredient de baza in bucataria traditionala romaneasca, fiind folosita intr-o varietate de preparate culinare. Odata cu aparitia uleiurilor vegetale precum cel de canola si cel de floarea-soarelui, untura a fost pusa intr-o lumina mai putin favorabila, fiind asociata cu problemele de sanatate precum colesterolul ridicat si afectiunile cardiovasculare. Tendinta actuala este aceea de a considera uleiurile vegetale drept optiunea mai sanatoasa in comparatie cu untura de origine animala. Cu toate acestea, este necesar sa analizam cu obiectivitate si sa ne raportam la informatiile oferite de specialisti pentru a face alegeri alimentare intelepte.

Mihaela Bilic a explicat:

"Calorii multe obtinem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prajire, multe grasimi trans care, atentie, cresc imediat colesterolul rau in sange.

Teapa de proportii la gradina zoologica. Doi caini au fost vopsiti in alb si negru si prezentati drept ,,caini -panda"

Daca prajim in untura, nu apar grasimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mancare. Facem comparatia. Visam la o portie de cartofi prajiti. Daca ii pregatim acasa, cel mai bine ar fi sa folosim untura", a precizat nutritionistul.

Potrivit expertilor, untura este mai sanatoasa decat uleiul vegetal, deoarece are grasimi mononesaturate, ceea ce o face mai stabila atunci cand este supusa la caldura si mai greu de oxidat.

Pe de alta parte, uleiul este polinesaturat, ceea ce face ca acesta sa se oxideze usor atunci cand este incalzit si sa contina substante inflamatorii si toxice. Aceste substante chimice pot provoca boli de inima si cancer.

Ce avere a reusit sa stranga Maria Carneci de-a lungul carierei sale de aproape jumatate de secol

Comments