Ciuca: ,,Generatia mea trebuie sa trateze prezentul ca pe o datorie fata de generatiile viitoare"

Ciuca: ,,Generatia mea trebuie sa trateze prezentul ca pe o datorie fata de generatiile viitoare"

Ciuca: ,,Generatia mea trebuie sa trateze prezentul ca pe o datorie fata de generatiile viitoare"

,,Celebram in aceste zile trei momente istorice, care au marcat destinul lumii libere, al Europei si al Romaniei. 8 mai - Ziua Victoriei in Europa, 9 mai - Ziua Europei si 10 mai - Ziua Independentei Romaniei.

Astazi, cand pacea si securitatea continentului nostru sunt sub asediu chiar langa granitele noastre, vedem mai limpede ca oricand importanta mostenirii pe care ne-au lasat-o aceste momente istorice. Mostenirea Zilei Victoriei in Europa din 1945 este cea a unui continent al pacii si al prosperitatii, al triumfului binelui asupra raului, al democratiei impotriva dictaturii. Ziua Europei ne-a adus in 1950 viziunea unui spatiu de prosperitate de anvergura continentala, pe care il construim in fiecare zi. 10 mai a marcat Independenta Romaniei si ridicarea unei natiuni puternice si libere.

Ma opresc asupra zilei de 10 mai, care are pentru noi multiple semnificatii. La 10 mai 1866, printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus juramantul in fata Parlamentului Principatelor Unite. La 10 mai 1877, principele Carol a semnat Declaratia de Independenta a Romaniei fata de Imperiul Otoman. Si fac aici o paranteza pentru a clarifica aspectul privitor la data: pe 9 mai 1877, Declaratia a trecut de Parlament, insotita de discursurile oficialilor vremii, printre care si cel al marelui liberal Mihail Kogalniceanu. Regimul comunist a dorit sa stearga din istorie semnarea de catre principe a acestui act fundamental, pentru a scoate din memoria colectiva importanta pe care ziua de 10 mai o are pentru natiunea romana. Dupa exact patru ani, la 10 mai 1881, Romania a fost proclamata Regat, luandu-si locul meritat in ansamblul statelor europene.

Sa nu uitam insa ca independenta a fost castigata prin sange, pe campul de lupta. Militarii romani au dovedit mult curaj si spirit de sacrificiu la luptele grele de la Grivita, Smardan sau Plevna. Nu degeaba, Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878 isi merita in istoriografia noastra numele de ,,Razboiul de Independenta al Romaniei".Va marturisesc ca faptele de vitejie ale inaintasilor nostri m-au inspirat in cariera mea de militar si in serviciul public. Generatia mea trebuie sa trateze prezentul ca pe o datorie fata de generatiile viitoare, care vor citi in manualele de Istorie despre aceasta perioada. Avem obligatia de a-i face pe urmasii nostri sa fie mandri de acesti ani si sa nu uitam ca istoria judeca pe fiecare dupa faptele sale.

Sunt adeptul conceptului potrivit caruia noi am luat tara cu imprumut de la copiii nostri si de aceea vreau sa le dam o Romanie europeana si dezvoltata, cu oportunitati care sa ii faca pe romani sa nu mai caute peste hotare solutii pentru o viata mai buna. Asta inseamna o tara de care sa fim mandri noi, acum, dar si romanii de peste o suta de ani care se vor uita la anul 2024 cum ne uitam noi la anul 1924.

In incheiere, spun ca acesta este anul in care putem redescoperi patriotismul. Insa nu cel gresit inteles ca nationalism desantat, conflictual atat fata de vecinii din exterior, cat si fata de diversitatea sociala din interior. Dimpotriva! Patriotismul reprezinta adeziunea si insusirea valorilor, a ideilor si a principiilor care ne definesc ca natiune. Patriotismul inseamna sa construim in Romania si sa fim puternici in Europa.

Glorie eterna eroilor neamului! Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si sa ii aiba pe militarii nostri in paza sa!", a declarat Nicolae Ciuca.

Comments