Cum sa scapi de frica si de anxietate in mod natural

Cum sa scapi de frica si de anxietate in mod natural

Cum sa scapi de frica si de anxietate in mod natural


Frica nejustificata si constanta, precum si anxietatea sunt componente naturale ale raspunsului de tip ,,lupta sau fugi" al organismului uman care este pus in fata unei amenintari sau a unei situatii periculoase. Scopul acestui raspuns este acela de a ne proteja vietile si de a ne mentine vigilenti, concentrati si mai ales pregatiti astfel incat sa facem fata pericolelor de tot felul. Desi aceste componente sunt normale, uneori, ele pot deveni coplesitoare pentru multe dintre persoanele afectate. De la anxietate la atacurile de panica si la fobii, frica ne poate guverna intreaga viata. Prin urmare, ce avem de facut si cum putem scapa de frica si de anxietate? In acest articol iti vom oferi cateva solutii practice si eficiente pentru a le gestiona pe ambele.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Ce este frica


Termenul de frica se refera la una dintre cele mai importante si mai puternice emotii ale noastre. Este un raspuns vital al corpului uman pentru supravietuire atunci cand suntem expusi unui pericol extern de natura fizica sau emotionala si, totodata, o emotie esentiala pentru evolutia omenirii. Asta pentru ca, daca nu ar exista senzatia de frica, oamenii nu ar fi capabili sa se protejeze in fata unor amenintari care pot aparea si care pot avea consecinte dintre cele mai grave, asa cum este cazul unui incendiu sau al unui atac.


Trebuie sa stii ca exista si cazuri cand frica apare pe fondul unor amenintari care nu exista in realitate, evenimente care nu ne pun viata in pericol asa cum sunt examenele, vorbitul in public, un interviu de angajare sau o intalnire. Altfel spus, frica este o reactie fireasca la evenimente care ne pot pune sub presiune, aflam de pe site-ul Mental Health. De asemenea, este important de stiut ca frica are un efect foarte puternic asupra mintii si corpului nostru.


Cum se manifesta frica


Frica este o emotie negativa si de obicei neplacuta. Unele frici se manifesta la toti oamenii si sunt utile deoarece indeplineste un rol esential in siguranta si integritatea noastra datorita faptului ca ne mobilizeaza organismul din punct de vedere energetic pentru a putea reactiona in fata unei amenintari si, implicit, pentru a supravietui. Exista, insa, si situatii de frica ce sunt generate de experiente individuale sau colective traumatizante. In pofida faptului ca fiecare dintre noi poate sa simta frica in moduri diferite, totusi, exista cateva expresii de manifestare comune ale acestei emotii.


Dupa cum precizeaza specialistii de la Mental Health, pe plan fizic, frica prezinta o serie de simptome cum ar fi cresterea ritmului cardiac, dureri in piept si de stomac, respiratie accelerata si scurta, transpiratie, frisoane, tremor, gura uscata, senzatie de greata si chiar de lesin in unele cazuri. In plan emotional, frica se manifesta de regula printr-un sentiment de oboseala, de coplesire, prin tristete, printr-o senzatie de pierdere a controlului si, nu in ultimul rand, prin acel sentiment de pericol iminent.


Ce este anxietatea


Anxietatea este raspunsul natural al organismului uman la stres. Este o afectiune complexa, o stare cu multiple fatete de sanatate mentala care genereaza o experienta profund subiectiva. Anxietatea isi poate face aparitia atat in caz de suferinta, cat si de excitare si este declansata de un pericol incert. In acelasi timp, ea apare pe fondul interactiunii complexe intre o serie de procese psihologice, fiziologice si neurobiologice care modeleaza raspunsurile de ordin emotional in fata unor amenintari pe care corpul nostru le percepe, implicand mecanisme complexe din creier, hormoni si neurotransmitatori.


Expertii de la Mental Health spun ca ,,anxietate" este un cuvant ce tinde sa fie folosit pentru a descrie o stare de ingrijorare sau o frica ce persista in timp, adesea fara nici o cauza clara. Anxietatea apare cand simtim o frica vizavi de ceva ce urmeaza sa se intample sau despre ceva ce s-ar putea intampla, mai degraba decat despre ceea ce se intampla in prezent.


Care sunt tulburarile de anxietate


Anxietatea cuprinde elemente cognitive, adica sentimente de ingrijorare sau de teama in asteptarea unor rezultate viitoare proaste, cum ar fi senzatii fizice ca starea de nervozitate sau bataile accelerate ale inimii. Anxietatea poate lua mai multe forme, iar una dintre acestea este tulburarea de anxietate generalizata, care implica o stare de ingrijorare persistenta si excesiva referitor la diferite aspecte ale vietii, cum ar fi munca, sanatatea, relatiile sau situatiile cotidiene.


Tulburarea de panica se manifesta prin atacuri de panica recurente si neasteptate, care se manifesta sub forma unor episoade bruste de frica sau disconfort intens. Acestea sunt insotite de obicei de batai rapide ale inimii, probleme de respiratie, dureri in piept, ameteli si un sentiment de moarte iminenta.


Tulburarea obsesiv-compulsiva este marcata de ganduri sau constrangeri intruzive de a face anumite lucruri, cum ar fi spalarea excesiva si deasa a mainilor.


In sfarsit, tulburarea de anxietate sociala se refera la o teama intensa de situatii sociale si o stare de ingrijorare persistenta de a fi judecat sau umilit.


Simptome comune ale anxietatii


Anxietatea poate dura o perioada scurta de timp si dispare in momentul in care ceea ce a provocat ingrijorarea si teama se incheie. Cu toate acestea, anxietatea poate sa dureze si mai mult si iti poate afecta stilul de viata. Mai exact, anxietatea continua poate sa-ti afecteze capacitatea de a manca, de a dormi sau de a te concentra asupra unei activitati.


Totodata, te poate impiedica pur si simplu sa te bucuri de viata, sa calatoresti sau chiar sa parasesti locuinta ca sa mergi la serviciu sau la scoala. este important sa retii ca anxietatea se poate prezenta in moduri diferite pentru diferite persoane.


Unele persoane anxioase pot sa experimenteze un sentiment de gol in stomac, insa altele pot avea atacuri de panica, ganduri negre sau cosmaruri. Printre cele mai cunoscute simptome ale anxietatii se numara cresterea ritmului cardiac, respiratie rapida, o anumita stare de neliniste sau probleme de concentrare.


Cum poti sa scapi in mod natural de frica si de anxietate


Tulburarile de frica si anxietate pot fi abordate cu succes prin psihoterapie si/sau medicatie specifica, insa poti scapa de ele si prin intermediul unor remedii naturale, care te ajuta sa gasesti usurarea. Acestea se refera la tratamentele care nu implica administrarea de medicamente conventionale pe care le poti obtine de la medicul curant sau de la un profesionist din domeniul sanatatii.


Remediile naturale includ, intre altele, plante medicinale, aromaterapia, dar si efectuarea unor actiuni care promoveaza relaxarea. Iata care sunt cele mai cunoscute tratamente natural de combatere a fricii si anxietatii:


Exercitii fizice


Exercitiile fizice sunt extrem de utile atunci cand vrei sa controlezi simptomele de frica si anxietate. Acestea necesita o anumita concentrare, iar asta te poate ajuta sa nu te mai gandesti la o anumita frica sau anxietate. Cele mai la indemana solutii constau in mersul pe jos, alergatul sau mersul pe bicicleta. De asemenea, miscarile fluide asociate practicilor yoga, ta chi sau qu gong pot fi si ele de ajutor, relateaza expertii de la WebMD.


Tehnici de relaxare


Tehnicile de relaxare reprezinta o alta modalitate prin care pot fi ameliorate simptomele de frica si de anxietate. Acestea pot sa includa exercitii de respiratie, concentrarea pe un cuvant linistitor, cum ar fi calm, pace sau alte cuvinte similare, vizualizarea unei scene linistite, de tipul unei plaje sau al unei pajisti, yoga sau numaratul lent pana la zece.


Remedii pe baza de plante


Procesul de atenuare a simptomelor de frica si anxietate poate consta in consumul mai multor plante si suplimente din plante. Printre cele mai cunoscute plante care te pot ajuta sa te relaxezi si sa te simti mai calm si mai linistit sunt lavanda, balsam de lamaie, musetel, floarea pasiunii sau kava. Studiile arata ca musetelul poate sa ajute la ameliorarea simptomelor tulburarii de anxietate generalizata.


Multe dintre studiile privind suplimentele pe baza de plante pentru anxietate sunt limitate, insa rezultatele sunt promitatoare. De asemenea, poti gasi multe dintre aceste suplimente, dar si altele, sub forma de capsule (pastile), in timp ce unii oameni prefera sa bea ceaiuri din plante pentru a-i ajuta sa se relaxeze.


Aromaterapie


Aromaterapia presupune utilizarea unor uleiuri esentiale de diverse arome pentru imbunatatirea starii de sanatate, de bunastare generala si a starii de spirit, precum si pentru a te relaxa si a reduce simptomele de anxietate. In acest sens exista cateva moduri in care poti folosi aceste uleiuri esentiale.



Astfel, poti sa folosesti un difuzor special in care sa pui cateva picaturi de ulei esential sau poti amesteca parfumul preferat cu un ulei, iar din solutia astfel obtinuta sa pui cateva picaturi pe incheietura mainii sau pe gat. Cele mai bune arome pentru aromaterapia pentru tratarea anxietatii sunt lavanda, grapefruit, ylang ylang, clary sage si bergamont.


Meditatie


Meditatia presupune practicarea tehnicilor de mindfulness. Te concentrezi pe eliminarea gandurilor intunecate din mintea ta si pe inlocuirea lor cu calm si liniste. Cercetarile indica faptul ca meditatia poate sa contribuie la ameliorarea simptomelor de anxietate, ajutandu-te sa te simti mai linistit.


Vezi si diferenta dintre meditatie si mindfulness!

Exercitii de respiratie profunda


Respiratia rapida si superficiala este, cum mentionam anterior, un simptom comun al anxietatii. In aceste conditii, ritmul cardiac poate creste brusc, te poti simti ametit si poate creste riscul unui atac de panica. Exercitiile de respiratie profunda implica respiratii adanci si masurate pentru a restabili tiparele normale de respiratie, ceea ce poate ajuta la reducerea anxietatii.



Pentru asta inchide gura si inspira aer pe nas, numarand in gand pana la 4. Apoi, tine-ti respiratia si numara pana la 7 dupa care expira aerul pe gura in timp ce numeri pana la 8. Repeta aceasta tehnica de trei ori pentru un total de patru cicluri de respiratie, noteaza Mental Health.


Comments