Dmitro Kuleba, seful diplomatiei ucrainene, cere Occidentului sa-si intareasca apararea si sa realiz...


Seful diplomatiei ucrainene, Dmitro Kuleba, saluta pachetul de ajutor din partea SUA in valoare de 61 miliarde de dolari aprobat dupa indelungi tergiversari, dar avertizeaza, intr-un interviu acordat publicatiei britanice The Guardian, ca noile livrari militare catre Ucraina nu vor schimba imediat situatia pe campul de lupta, iar aliatii trebuie sa-si creasca productia de armament pentru a putea face fata Rusiei, scrie News.ro.


,,Aleluia", a reactionat Dmitro Kuleba atunci cand i s-a cerut comentariul sau la votul final de marti al Senatului american asupra pachetului de ajutor militar pentru Ucraina. El spune ca avea ,,convingerea" ca va fi un rezultat pozitiv, dar in acelasi timp spune ca Occidentul trebuie sa ,,realizeze ca era pacii in Europa s-a incheiat" si ca trebuie sa isi puna la lucru industria de aparare.


Kuleba a declarat ca spera ca noul pachet de arme va fi anuntat de Casa Alba ,,in cateva zile, poate chiar ore" si spune ca este ,,doar o chestiune de logistica" pentru a face ca proviziile militare sa ajunga pe linia frontului.


Oficiali ai Pentagonului au indicat ca unele munitii sunt deja stocate in Europa, artileria si apararea antiaeriana urmand sa fie printre prioritati.


Statele de unde ar putea fi trimise sistemele Patriot. Romania se afla pe lista


Kuleba a mai spus ca Ucraina a identificat sapte sisteme de aparare antiaeriana Patriot pe care le-ar putea folosi pentru a proteja civilii din marile orase, in afara de Kiev. Unul a fost obtinut din Germania, alte patru au fost localizate si au loc negocieri, iar alte doua sunt avute in vedere, a dezvaluit seful diplomatiei ucrainene.


Presa a scris ca Grecia si Spania se gandesc daca sa furnizeze Ucrainei sistemele Patriot pe care le au in dotare, in timp ce Polonia si Romania detin, de asemenea, asemenea baterii, noteaza The Guardian.


Kuleba a adaugat ca un al optulea sistem ar putea veni din SUA. ,,Cred ca armata americana are probabil unul de rezerva", a punctat el.


Kuleba a mentionat ca presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat luni cu Joe Biden despre ajutorul militar.


Negocierile pentru obtinerea acestor sisteme Patriot au fost complicate, deoarece ,,tarile care opereaza aceste sisteme Patriot negociaza pentru suplinire si compensatii", a dezvaluit Kuleba, dar a adaugat: ,,Nu am nicio indoiala, avand in vedere progresele pe care le facem, ca sistemele Patriot vor ajunge, iar Germania trebuie laudata pentru ca a facut primul pas".


Ucraina vrea mai multa fermitate din partea Occidentului


Orase precum Harkov, care a fost bombardat in repetate randuri in acest an si din care locuitorii au plecat de teama, ar putea ,,trai in pace, iar productia industriala ar putea continua", a spus ministrul ucrainean de Externe, atat timp cat partenerii internationali adopta o abordare mai ferma pentru a ajuta Kievul.


Kuleba spune ca aliatii Ucrainei ar trebui sa treaca de la ,,exprimarea condoleantelor si a compasiunii fata de ucraineni si promisiunea de a ajuta la reconstructie, la prevenirea pierderilor de vieti omenesti si a distrugerii tarii".


El a avertizat ca restabilirea ajutorului militar american, tinut in loc timp de luni de zile de republicanii fideli lui Donald Trump, nu va fi suficienta pentru a invinge Rusia.


,,Niciun pachet unic nu ii poate opri pe rusi. Ceea ce ii va opri pe rusi este un front unit al intregii Ucraine si al tuturor partenerilor sai", a argumentat Kuleba.


Dmitro Kuleba, Ministrul de externe al Ucrainei Foto: Profimedia

,,Occidentul trebuie sa realizeze ca era pacii in Europa s-a incheiat"


Ministrul ucrainean de externe a aratat ca Occidentul trebuie sa-si creasca productia de arme, asa cum a facut Ucraina, pentru ca este depasita de Rusia. Rusia surclaseaza Ucraina intr-un raport de 10 la 1, iar Ucraina este in criza de aparare aeriana.


,,Cand vad ce a realizat Rusia in construirea bazei sale industriale de aparare, in doi ani de razboi, si ce a realizat Occidentul, cred ca ceva nu este in regula din partea Occidentului", a atras atentia Kuleba. ,,Occidentul trebuie sa realizeze ca era pacii in Europa s-a incheiat", a subliniat el.


Kievul anticipeaza ca razboiul va dura si anul viitor si se asteapta ca Rusia sa organizeze o ofensiva de vara, fiind in curs de a mobiliza inca 100.000 de oameni pentru a lupta.


Discutiile cu Trump


,,Am trecut prin atat de multe lucruri din 2014 (cand a inceput razboiul cu Rusia), incat, fara exagerare, suntem pregatiti pentru orice", a dat asigurari seful diplomatiei de la Kiev.


,,Nu stiu ce se va intampla maine sau cum se vor comporta elitele politice din SUA. Ceea ce am invatat din primul mandat de presedinte al lui Donald Trump este ca exista intotdeauna o cale de iesire din orice criza", a spus, pe de alta parte, Dmitro Kuleba.


El a recunoscut ca interactiunile sale personale cu echipa lui Trump au fost minime - ,,o discutie rapida" - dar a precizat ca Zelenski l-a invitat pe Trump sa viziteze Kievul.


Cum se poate ajunge la pace: ,,succesul pe campul de lupta" este conditia primordiala


Kuleba nu este de acord cu cei care sustin ca, dupa mai bine de doi ani de razboi total, a venit timpul ca Ucraina sa negocieze. El spune ca au existat ,,200 de runde de discutii" cu Kremlinul intre 2014 si invazia din 2022.


Unii observatori au sustinut pacea din naivitate, crede el. Altii ,,jucau pentru Putin". O a treia categorie ,,nu intelege Rusia" sau pe presedintele sau. Acestia sunt convinsi in mod eronat ca este necesar sa se negocieze cu diavolul, a explicat Kuleba.


Ministrul este de parere ca Putin se va angaja in discutii semnificative doar atunci cand pozitia sa militara va fi ,,aproape de colaps".


Pentru a ajunge in acest punct, Ucraina trebuia sa urmeze o strategie dubla: ,,succesul pe campul de lupta" si o coalitie de tari care sa sustina formula de pace a lui Zelenski, constand in retragerea totala a Rusiei, despagubiri si un tribunal pentru crime de razboi.


Kuleba a marturisit ca nu stie cat va dura razboiul cu Rusia.


,,Cred ca, la sfarsitul acestui razboi, o singura parte va supravietui si aceasta va fi Ucraina. Dar cand spun sa supravietuiasca, nu ma refer la faptul ca Rusia va inceta sa mai existe ca tara", a precizat ministrul ucrainean de externe.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Ucraina si Rusia


Comments