Economistul sef BNR, declaratii socante: "Nu va mai asteptati sa va creasca nivelul de trai, deja tr...

"Generatiile tinere isi inchipuie ca a existat credit dintotdeauna. Creditul, traiul pe datorie era o chestie foarte riscanta pana la 1914 si foarte izolata. Da, traiul pe datorie era o exceptie. Chiar era o rusine ca muncitor american sa iei credit. Dupa care am inceput primele forme incipiente. Ford si primii fabricanti de masini, pentru ca erau scumpe masinile au dat credit pentru oamenii pe care ii cunosteau foarte bine pentru ca acestia sa-si ia masina. Dupa aceea a intervenit asa-numitul revolving credit. Marile lanturi de magazine americane au zis: ii stim pe clientii acestia asa ca le dam pe darorie ca sa cumpere tot de la noi marfa. Erau o chestie strict personalizata.

In 1958 vine Bank of America, banca imigrantilor italieni, in treacat fie spus, si zice hai sa depersonalizam relatia asta, hai sa introducem cardul de credit, care sa fie valabil mai intai la nivelul statului California, apoi pe toata suprafata Statelor Unite ale Americii. Si a inceput aceasta relatie depersonalizata... Dupa aia a inceput sa fie tot mai relaxat nivelul de acceptare a documentelor in baza carora luai credit, dar, in goana de a emite cat mai multi bani si manata si de factorul politic, s-a ajuns sa se dea la toata lumea, inclusiv la persoane NINJA (no income, no job or assett).

Vladimir Putin: Atentatul de la Moscova a fost comis de "islamisti radicali" care au incercat sa fuga in Ucraina: ,,Nazistii, se stie, nu au evitat niciodata sa foloseasca cele mai murdare metode"

Totul este gresit in sistemul educational din lume. S-au uitat invataturile religioase. Da, acel Decalog care spune sa nu minti, sa nu furi ...Democratiile depline sunt retrogradate la rang de democratii imperfecte, pentru ca incep populismele, publicul ne-educat isi impune punctul de vedere iar politicienii ii dau satisfactie. Iar democratiile imperfecte se transforma in regimuri autoritare. Pentru ca publicul, nemultumit de cum functioneaza democratia, desi ar trebui sa fie nemultumit in primul rand de el insusi, se duce spre solutii extreme, ceea ce paste si Europa si Romania. Adica sunt multi care spun, desi au frigiderul plin astazi: noi ne-am saturat de democratia asta. Nu ne mai convine ce ce vedem.

In timpuri de razboi, ceea ce coaguleaza o natiune este ca atat bogatii cat si saracii isi var-sa sangele pe campul de lupta. La fel si asta coaguleaza in timpuri de pace ceea ce coaguleaza o natiune este atunci cand bogatii platesc mai mult decat proportional, deci progresiv.Si atunci saracul poate sa zica da, bai, uite ala poate a castigat banii prin frauda dar macar vad ca contribuie proportional, mai mult decat mine, care am fost poate dezavantajat in viata, poate n-am avut noroc...Taxarea progresiva creeaza soliditatea nationala un concept care in Romania e total absent. Nimeni, nu da doi bani pe el.

Ministul Muncii a facut anuntul: Cand vor primi pensionarii deciziile cu majorarile de pensii

Se fac tot mai simtite, an de an, efectele incalzirii globale. Da, anul 2023 a fost cel mai cald din istorie. 2024, pana acuma e cel mai cald din istorie ianuarie si februarie.O parte din tarile lumii a treia contesta suprematia occidentala in acest razboi din Ucraina. Ele sunt mai degraba de partea Rusiei decat de partea Occidentului. Deci exista acolo o dorinta de a vedea subminata primordialitatea Vestului. Ori tarile astea -ma refer mai ales la China, Indonezia- se caracterizeaza prin faptul ca acolo nu prevaleaza mentalitatea ,,Mie mi se cuvine". Acolo, elevii tocesc pe rupte, invata carte foarte serios. Deci, cei care la noi se drogheaza sau sau joaca jocuri pe calculator sau ce fac ei acolo, au drept concurenti niste tineri carora le e foame, care invata, care pun burta pe carte s.a.m.d. Si care in competitia asta intre Est si Vest nu tin cu Vestul. Deci, daca nu se vor trezi ai nostri din nou niste oameni hotarati si mai multa stiinta de carte din lumea a treia si se vor impune.

Un om de pe strada sau un om care ne urmareste ar putea sa intrebe urm urmatorul lucru: de ce ar trebui eu, sa ma ghidez dupa morala, dupa conceptele de Bine, Frumos si Adevar? Cand e clar ca toata lumea se ghideaza dupa morala utilitarista, fiecare se suie pe umerii celuilalt. Intrebarea de baza, fundamentala, pe care eu nu o pun in carte, da, o pun aici, in emisiune, este urmatoarea: Universul asta in care traim, oare nu se ghideaza si el oare legile universal valabile- Adevar, Frumuseti, Bine s.a.m.d.? Si aici sunt doua conceptii diferite pe care un om le poate avea. Fie omul vede Universul ca pe un loc al hazardului,- astazi esti bine, maine ti-e rau, maine poate te loveste masina. Caz in care are rost sa fii utilitarist, adica sa te bucuri cat mai mult de viata, sa te indestulezi s.a.m.d", a spus economistul sef al BNR in podcastul Andreei Rosca.

Cat costa noua taxa de trecere a podului de la Fetesti in 2024 si care sunt metodele prin care soferii pot sa o plateasca

Comments