Politicienii romani cu activitate discreta in Parlamentul European. Nu s-au omorat cu munca, dar au...


Leafa de peste 7.000 de euro pe luna, dar si alte beneficii nu i-au motivat pe unii politicienii romani sa fie activi in Parlamentul European, unde munca lor e mai degraba simbolica, fata de cea a colegilor din propriile partide sau familii politice europene.


Concret, un membru al Parlamentului European are din start o indemnizatie neta lunara de 7.853 de euro, pe langa diurna zilnica de 350 de euro, in perioada de activitate parlamentara. Cu toate acestea, sumele generoase nu i-au mobilizat la munca pe unii euroalesi romani in legislatura 2019-2024, totusi, statul degeaba pe bani multi i-a motivat sa-si mai doreasca un mandat.


Manda a devenit celebru la nivel international


Una din cele mai discrete activitati din Parlamentul European o are Claudiu Manda. Fostul deputat PSD a intrat in atentia publica dupa ce intr-o analiza a Politico era unul din chiulangii forului european, fiind absent la 43% dintre sesiunile de vot.


In schimb, pe portalul AssistEU, care monitorizeaza activitatea tuturor eurodeputatilor, Manda a avut o prezenta de 74,13%, insa participarea efectiva la vot a fost de 68,5%, mult sub colegii sai.


O parte din activitatea lui Claudiu Manda in Parlamentul European. FOTO: Captura Assist.EU

Manda nu exceleaza nici la alte capitole. Din datele de pe site-ul Parlamentului European (care insa are probleme cu actualizarea), dar care pot fi coroborate cu datele AssistEu, social-democratul are doar doua rapoarte duse pana la capat in calitate de raportor (insa doar pentru numirea unor persoane in functia de membru al Curtii de Conturi, nu pentru vreo propunere cu caracter legislativ sau bugetar).


In schimb, potrivit datelor PE, Manda are 53 de rapoarte in calitate de raportor alternativ (adica desemnat de grupul politic sa-l supervizeze pe responsabilul principal), pentru patru propuneri de rezolutie a fost cosemnatar si a adresat trei intrebari institutiilor europene.


Manda nu a avut nicio interventie la dezbaterile din plen si nici nu a cerut sa explice vreun vot al sau, ceea ce-l face unul dintre euroalesii ,,scumpi la vorba".


Claudiu Manda. Foto: Hepta

Benea, luat si el in colimator de Politico


Un alt politician de la PSD despre care a scris Politico a fost Dragos Benea, fost sef al CJ Bacau. Benea ocupa locul secund al categoriei politicienilor ,,invizibili", dupa germanul Nico Semsrott.


,,Social-democratul roman Adrian-Dragos Benea impartaseste dezgustul lui Semsrott fata de elaborarea de legi (nu a lucrat la niciuna) si de a depune intrebari scrise (doua), dar si-a pus numele pe aproximativ 140 de amendamente, inclusiv pe unul pe care l-a depus el insusi", este prezentarea din Politico.


Nici Dragos Benea nu a excelat in cei cinci ani de mandat. FOTO: Captura AssistEU

Potrivit datelor portalului AssistEU, Benea are o prezenta de 84,44%, iar participarea la vot de 82,65%, cate patru propuneri de rezolutie si intrebari orale, doua contributii la dezbaterile din plen, dar niciun raport al sau sau in calitate de raportor din umbra. Doar doua interventii la dezbaterile din plen a avut Dragos Benea.


Dragos Benea. Foto: Facebook

Codasul liberalilor


Si in randul PNL sunt persoane care uneori au facut mai mult act de prezenta in Parlamentul European. Mircea Hava, aflat pe un loc eligibil pe lista comuna PSD-PNL pentru alegerile din 9 iunie, a avut o prezenta de 97,33%, iar o participare la sesiunile de vot de 93,8%. In schimb, liberalul nu prea a facut mare lucru.


Desi cu o prezenta buna, Hava a fost discret. FOTO: Captura AssistEU

Hava are zero rapoarte unde ar fi trebuit sa fie principal responsabil si doar un raport unde a fost implicat din umbra, precum si patru avize in calitate de raportor alternativ. A semnat 20 de propuneri de rezolutie, a adresat patru intrebari orale (Comisiei Europene, Consiliului sau Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa) si a luat cuvantul de patru ori, in cinci ani, la dezbaterile din plen.


Mircea Hava

Bun de gura, dar deficitar la prezenta


Rares Bogdan, prim-vicepresedinte al PNL si lider al delegatiei PPE din Parlamentul European, a fost, la randul sau, prezentat ca unul dintre chiulangiii din Parlamentul European, fiind absent la 32,8%, conform Politico. In schimb, pe datele portalului AssistEU, consultate de Libertatea, Rares Bogdan are o prezenta de 88,66% la sesiunile de vot, dar o participare de 77,96%.


Rares Bogdan. Foto: Hepta

Cu un singur raport ca raportor principal si inca unul ca raportor alternativ, liberalul a mai semnat 87 de propuneri de rezolutie, a adresat 57 de intrebari, dar a avut nu mai putin de 36 de interventii in dezbaterile din PE. Mai mult, de 340 de ori in cinci ani a explicat date in forul legislativ european.


Mihai Tudose deschide lista PSD-PNL, dupa ce in mandatul 2019-2024 nu a fost deloc printre fruntasi FOTO: Captura AssistEU

Deschiderea de lista a aliantei PSD-PNL pentru alegerile din 9 iunie, social-democratul Mihai Tudose are o prezenta de 91,42%, dar o participare efectiva la vot de 86.44%. Doar cu trei rapoarte ca raportor alternativ, trei avize ca raportor din umbra, patru propuneri de rezolutie semnate si 45 de intrebari la care a cerut raspuns strict, Tudose a mai bifat de 35 de interventii la dezbaterile din plen si 119 de explicari ale voturilor sale.


Europarlamentarul Mihai Tudose. Foto: Hepta

Fruntasii Coalitiei


Siegfried Muresan este eurodeputatul din Coalitie care a reusit sa-si treaca cele mai multe rapoarte (unde el a fost principal responsabil), 10 la numar (potrivit portalului AssistEU), printre ele fiind si bugetul UE pe 2024. Liberalul a mai avut trei avize in calitate de raportor pentru aviz, 47 de propuneri pentru rezolutie si 149 de interventii la dezbaterile din plen.


Siegfried Muresan. Foto: Facebook

La PSD, eurodeputatul Victor Negrescu a bifat cinci rapoarte ca raportor, 23 ca raportor alternativ, cinci avize ca raportor pentru aviz, 14 avize ca raportor alternativ, sapte propuneri de rezolutie, 168 de interventii in plen si 1.186 de explicari ale votului. De asemenea a depus 84 de intrebari pentru raspuns scris. Negrescu este principalul responsabil din PE pentru bugetul UE pe 2025.


Victor Negrescu. Foto: Facebook

Situatia din Opozitie


Din randul Aliantei Dreapta Unita, din actuala garnitura candideaza Eugen Tomac (PMP) si Vlad Botos (USR). Eugen Tomac a avut o prezenta de 94,16% si o participare la vot de 90,39%, fiind activ mai ales la luarile de cuvant.


Tomac a avut 246 de interventii in dezbaterile plenare si 92 de explicari ale votului. In schimb, liderul PMP nu are niciun raport in calitate de raportor si niciun aviz in calitate de raportor pentru aviz. Tomac a semnat, alaturi de colegi din PE, 107 propuneri de rezolutie si a initiat o propunere de rezolutie.


Eugen Tomac. Foto: Facebook

Pe de alta parte, Vlad Botos are o prezenta si de 98,96% si o participare la vot de 97,05%, conform AssistEU. Cu un singur raport in calitate de raportor principal si cu opt in calitate de raportor alternativ, Botos mai are si patru de raportor pentru aviz si zece unde a fost raportor alternativ pentru aviz.


Vlad Botos. Foto: Facebook

Botos a avut 166 de interventii la dezbaterile din plen, 27 de propuneri de pentru rezolutii si 15 intrebari unde a cerut raspuns scris.


Comments