Sarbatoare 26 aprilie: cruce cu negru in calendarul ortodox. Mai multi sfinti importanti sunt pomeni...

Sarbatorile zilei:

OrtodoxeSf. Sfintit Mc. Vasile, episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu si Tasie din Axiopolis (Cernavoda)

Greco-catoliceSf. ep. m. Vasile al Amasiei

Romano-catoliceSf. Anaclet, pp.

Rugaciunea pe care trebuie sa o rostesti in prima zi de Paste

Sfantul Sfintit Mucenic Vasilevs, pomenit in calendarul crestin ortodox la 26 aprilie, a fost episcop in cetatea Amasia, in timpul imparatului roman Liciniu (308-321), persecutor al crestinilor.

Liciniu care stapanea provinciile europene rasaritene ale Imperiului Roman era casatorit cu sora Sfantului Imparat Constantin cel Mare si initial a fost un aliat al acestuia. Dar intre cei doi au aparut intre timp tensiuni care in cele din urma au dus la declansarea unui puternic conflict armat intern.

In aceasta disputa Liciniu a inceput si o persecutie sangeroasa impotriva crestinilor din regiunile pe care le controla. Atunci au fost torturati si omorati si ce 40 de Sfinti Mucenici, care erau soldati in armata romana stationata, in timpul acestui imparat, in Sevastia, localitate din Armenia antica.

Intre crestinii care au suferit moarte martirica a fost si Sfantul Sfintit Mucenic Vasilevs.

Adus din Amasia in Nicomidia, acolo unde se afla Liciniu, a fost intemnitat si a fost indemnat sa se lepede de Hristos.

La promisiunile unui trimis al imparatului de slava, cinste si multe daruri pe care le va primi de se va pleca sa jertfeasca idolilor, Sfantul Vasilevs a raspuns: "Acestea sa le spui imparatului: de-ar fi voit sa-mi dea chiar si toata imparatia sa, niciodata nu va putea sa-mi dea atat cat voieste sa ia de la mine". (Vietile Sfintilor)

Marturisindu-si credinta Sfantul Vasile a fost condamnat la moarte si ucis prin taierea capului, iar trupul aruncat in mare.

* Sfintii Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu si Tasie au suferit moarte martirica in vremea imparatului roman Diocletian (284-305), in Axiopolis de langa Cernavoda, respectiv, in Durostorum (Silistra). (sursa: vol. "Vietile Sfintilor")

Comments