Sarbatoare cruce cu rosu in 28 aprilie: Ce sfinti importanti sunt pomeniti chiar in ziua de Florii

Sarbatoare cruce cu rosu in 28 aprilie: Ce sfinti importanti sunt pomeniti chiar in ziua de Florii

Sarbatoare cruce cu rosu in 28 aprilie: Ce sfinti importanti sunt pomeniti chiar in ziua de Florii

OrtodoxeIntrarea Domnului in IerusalimSf. Ap. Iason si Sosipatru;Sf. Mc. Maxim, Cvintilian si Dadas din OzoviaDuminica a 6-a din Post

Greco-catoliceDuminica 6 din Post (Intrarea Domnului in Ierusalim - Floriile). Sf. ap. Iason si Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim si Quintilian

Romano-catoliceDuminica a 5-a a PasteluiSs. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m.

Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim - a Floriilor sau, cum mai este numita, Duminica Stalparilor, este sarbatorita in acest an in 28 aprilie.

Astazi este praznicul plin de bucurie al Intrarii Domnului cu slava in Ierusalim. El face parte din cele 12 praznice imparatesti si se numeste in popor "Duminica Floriilor", adica a florilor care ies primavara pe camp si prin livezi. Se mai numeste si "Duminica Stalparilor", spune Parintele Cleopa Ilie, deoarece astazi credinciosii intampina pe Hristos la Ierusalim cu stalpari de finic in maini sau, cum este la noi, cu crengute inflorite de salcie.

Iisus Hristos a intrat in aceasta zi in Ierusalim, smerit si calare pe un manz de asin, nu cum va fi la cea de-a doua venire a Sa, cand va veni inconjurat de toate cetele ingeresti, nu ca Mantuitor, ci ca infricosat Judecator.

"Nu va mai fi atunci nici mila de mama, nici cuvant de frate, nici glas de mangaiere, nici rude, nici prieteni, nici mila de judecator, nici untdelemn pentru candele, nici plans de pocainta. Nimic nu va mai fi atunci, ci singura dreptatea din cer va privi si adevarul din pamant va rasari (Psalmul 84, 12).

Si in emotia acelei chinuitoare taceri, glasul Fiului lui Dumnezeu va rasuna tare, ca un glas de tunet ce sparge norii, ca un sunet de trambita ce spinteca vazduhul, ca un fulger din cer ce desparte suflet de suflet, inima de inima, pe om de fratele lui". ("Predica la Duminica lasatului sec de carne, despre judecata de apoi si puterea milosteniei", Arhimandrit Ioanichie Balan, doxologia.ro)

Acum, in ziua intrarii Domnului in Ierusalim, multime de oameni din Betania si din cetatea Ierusalimului, auzind ca Mantuitorul a facut acea mare minune, a invierii lui Lazar, mort de patru zile, a iesit inaintea Sa si L-a intampinat cu stalpari si cu ramuri.

Asadar, poporul salta tinand in maini ramuri de finic, strigand: "Osana intru cei de sus! Bine este cuvantat Cel Ce vine intru numele Domnului!", asternandu-si hainele sub copitele asinului. Copii strigau, inaltand lauda lui Dumnezeu. ("Predici la Triod - La portile Postului Mare", Sfantul Luca al Crimeii, 2004)

Si totusi, carturarii, fariseii si arhiereii sufereau si carteau, iar in cele din urma, nemaiputand rabda, I-au zis Domnului: "Cearta-i, Tu nu auzi ce zic?". Iisus le-a raspuns: "Oare niciodata n-ati citit ca 'din gura pruncilor si a celor ce sug ti-ai pregatit lauda'? Daca vor tacea acestia, pietrele vor striga" (Matei 21, 16; Luca 19, 39-40).

Erau plini de zavistie si de ura impotriva Mantuitorului si, auzind despre minunea cu invierea lui Lazar, nu numai ca nu au crezut, ci s-au grabit sa hotarasca condamnarea Sa la moarte. Caci adunand sinedriul, ziceau: "Ce facem, pentru ca Omul acesta face multe minuni? Daca-L lasam asa toti vor crede in El si vor veni romanii si ne vor lua si tara si neamul" (Ioan 11, 47-48). ("Predica la Duminica Floriilor", Parintele Ilie Cleopa, Editura Manastirii Sihastria, 1996; doxologia.ro)

Iisus Hristos nu a venit insa in lume sa imparateasca peste Ierusalimul cel dinafara care este Iudeea, ci a venit sa patimeasca si sa moara pe cruce pentru noi, sa-si faca locas de odihna in inimile noastre, iar cel mai mult, spune parintele Cleopa, se odihneste si intra in inima noastra prin taina Spovedaniei si a Sfintei Impartasanii, pentru care crestinii s-au pregatit in Postul Mare. ("Predici la praznice imparatesti si la sfintii de peste an", Arhimandrit Ilie Cleopa, Ed. Episcopiei Romanului, 1996)

* Incepand cu ziua de Florii (Duminica Intrarii in Ierusalim a Domnului) se intra in ultima saptamana a Postului Pastilor, numita Saptamana Patimilor (Saptamana Mare), in care crestinii se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.

Caracteristica liturgica a Saptamanii Mari este reprezentata de Denii. Prin felul si continutul lor, deniile sunt slujbe unicat in cultul divin ortodox. Cuvantul denie vine de la slavonescul 'vdenie ' si inseamna priveghere sau slujba nocturna.

Denia este Utrenia de a doua zi care se savarseste seara, in ajun, miercurea si vinerea din saptamana a cincea a Postului Mare, precum si in toate zilele din Saptamana Patimilor. (surse: "Predici la praznice imparatesti si la sfintii de peste an", Arhimandrit Cleopa Ilie, Ed. Episcopiei Romanului, 1996; "Predici la Triod - La portile Postului Mare", Sfantul Luca al Crimeii; 1877-1961, 2004: https://doxologia.ro)

Comments