Se dau tichete de la Guvern pentru o anumita categorie de romani. Cum vor autoritatile sa combata mu...

Cum functioneaza tichetele de munca?

Tichetele, in valoare de 15 lei fiecare, pot fi achizitionate online, prin intermediul Postei Romane sau direct de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca. Din suma totala a fiecarui tichet, trei lei sunt destinati contributiilor la sanatate si pensii, contribuind astfel la asigurarile sociale ale prestatorilor.

Pentru a beneficia de aceste tichete, prestatorii casnici trebuie sa aiba un venit lunar de minimum 1.275 lei. Aceasta este o conditie impusa pentru a asigura ca beneficiarii acestui sistem sunt persoane care chiar au nevoie de sprijin si recunoastere legala a muncii lor.

Obiectivele introducerii tichetelor

Prin aceasta masura, guvernul spera sa reduca numarul persoanelor care lucreaza fara forme legale si sa incurajeze angajamentele contractuale transparente intre prestatori si beneficiari. Acest sistem nu numai ca va aduce munca la lumina, dar va contribui si la securitatea financiara a lucratorilor casnici prin asigurari de sanatate si pensii.

Intrarea in vigoare a acestor tichete este sprijinita de fonduri europene, parte a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care incurajeaza statele membre sa implementeze reforme pentru modernizarea economiilor lor. Romania foloseste aceste fonduri pentru a imbunatati conditiile de munca si pentru a asigura o distributie echitabila a resurselor.

Un pas spre modernizarea relatiilor de munca

Masura tichetelor de munca este un pas important spre modernizarea relatiilor de munca si formalizarea unui sector adesea neglijat. De asemenea, reprezinta un progres in respectarea drepturilor lucratorilor si in promovarea unui mediu de lucru echitabil si sigur pentru toti cetatenii.

,,Art. 2 In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: a) activitate casnica - activitatea ocazionala, necalificata, desfasurata de un prestator casnic in legatura stricta cu gospodaria sau gospodariile unei familii sau a/ale unei persoane singure, in calitate de beneficiar casnic;; b) prestator casnic - persoana fizica, care poate sa desfasoare activitati casnice ocazionale intr-una sau mai multe gospodarii, in schimbul unei remuneratii acordate exclusiv sub forma de tichete de activitati casnice, in conditiile prezentei legi; c) beneficiar casnic- persoana fizica in folosul careia prestatorul casnic desfasoara activitati casnice; d) tichet de activitati casnice - bon valoric destinat remunerarii activitatilor casnice desfasurate de catre prestatorul casnic; e) gospodarie - totalitatea bunurilor imobile constand in cladirile cu destinatie de locuinta, anexele,, curtile si gradinile aferente acestora, precum si bunurile mobile utilizate in prestarea activitatii casnice", se arata pe sgg.gov.ro.

Tichetele de munca sunt o initiativa binevenita care promite sa aduca schimbari pozitive in viata multor romani care presteaza servicii casnice.

Comments