Soufra – cum se prepara placinta greceasca cu foi incretite

Soufra – cum se prepara placinta greceasca cu foi incretite

Soufra – cum se prepara placinta greceasca cu foi incretite


Soufra este un desert racoros ce are la baza o umplutura din crema aromata si multe foi de placinta incretite. Iata cum sa faci si tu acasa placinta greceasca cu foi, Soufra.


Prajitura cu foi incretite si crema intens aromata poate fi foarte usor facuta acasa. Ca umplutura, se pot adauga fructe dupa preferinte, in special fructe de dimensiuni mici precum zmeura, cirese sau afine. Descopera de ce ingrediente ai nevoie si cum faci reteta de Soufra pas cu pas chiar la tine acasa.


Soufra cu zmeura


Ingrediente


Un pachet foi de placinta;
250& gr smantana acra cu 25% grasime;
250 ml smantana pentru frisca 35% grasime;
200 gr unt gras;
200 gr zmeura proaspata;
150 gr zahar;
5 oua;
Coaja de la doua lamai;
Doua lingurite esenta de vanilie;
Zahar pudra.

Mod de preparare


Desfa foile de placinta, dupa ce acestea s-au dezghetat complet, si grupeaza cate doua pe masa de lucru. Unge cu unt topit cate o foaie de placinta din fiecare grup, apoi asaza peste ea cea de-a doua foaie. Pliaza latura scurta sub forma de acordeon. Procedeaza la fel si cu restul grupurilor din foi de placinta.


Asaza apoi foile concentric intr-o tava rotunda de tarta pe care ai uns-o cu putin unt. Mai unge putin deasupra cu unt topit si da la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade.


Intre timp, pregateste crema. Pune ouale intr-un bol, adauga un praf de sare, zaharul, coaja de la lamai si amesteca bine ingredientele. Adauga apoi peste si cele doua tipuri de smantana, esenta de vanilie si amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia.


Scoate foile de placinta din cuptor, toarna deasupra crema, presara zmeura deasupra si da la cuptor placinta pentru inca 30-35 de minute.


In momentul coacerii, placinta Soufra va creste mult la suprafata, insa revine la dimensiunile initiale imediat dupa racire.


Cand prajitura cu foi este gata, se lasa sa se raceasca complet si se decoreaza cu zahar pudra.


Placinta cu foi crete, Soufra, se aseamana cu reteta de prajitura portokalopita, tot o reteta greceaca. Iata mai jos cum se face reteta greceasca cu portocale.



Prajitura Portokalopita - reteta greceasca de placinta


Ingrediente pentru umplutura


400 g aluat pentru placinta;
400 g iaurt grecesc (10% grasime);
4 oua;
100 ml ulei;
Coaja si suc de la doua portocale (200 ml);
75 g zahar;
75 g stafide;
Un plic praf de copt;
1 lingurita extract de vanilie sau zahar vanilat;
1 g scortisoara; 1 g sare.

Ingrediente pentru sirop


300 ml suc de portocale;
300 ml apa;
150 g zahar;
Un baton de scortisoara.

Mod de preparare


Desfa foile de placinta si pune-le intr-o tava pentru cuptor, fara sa le apesi prea tare, pentru a nu se aplatiza si a nu se lipi. Pune-le in cuptorul incins pentru 25 de minute, la 140 de grade.


Ele trebuie sa devina crocante, dar nu sa se usuce. Intre timp, amesteca intr-un bol zaharul cu ouale, iaurtul, sucul de portocale si esenta. Adauga praful de copt, stafidele, scortisoara si coaja de la portocale. Amesteca totul bine pana obtii o crema omogena.


Foile coapte de placinta sfaramiteaza-le usor cu mana pentru a obtine bucati diferite de aluat. Pune apoi bucatile peste crema de mai sus si se amesteca pana se incorporeaza totul in compozitie.


Pune compozitia de prajitura intr-o tava pe care ai uns-o cu putin ulei, si da la cuptor pentru 40-50 de minute, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade.


Intre timp, pregateste siropul. Pune apa, sucul de portocale si zaharul intr-o cratita. Adauga si scortisoara si amesteca pana cand zaharul se topeste. Cand ai scos prajitura din cuptor, adauga peste siropul fierbinte si asteapta sa se insiropeze prajitura.


Poti pastra o cantitate mica de sirop pe care sa o pui deasupra cand prajitura s-a racit complet.Citeste si: Retete de prajituri marmorate


Sursa foto: 123rf.com


Comments