Moscova e in spatele procesului de genocid intentat de Nicaragua impotriva Germaniei la Curtea Inter...


Procesul intentat de Nicaragua impotriva Germaniei la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), in care tara din America Centrala acuza Berlinul ca a facilitat un ,,genocid" in Gaza, a venit probabil la indemnul Rusiei, au declarat oficiali din serviciile de informatii si diplomati occidentali, pentru Politico.


O evaluare detaliata a serviciilor secrete occidentale, vazuta de publicatia de la Bruxelles, a stabilit ca Rusia, care are relatii stranse cu liderii autoritari din Nicaragua, i-a impins probabil pe aliatii lor din Managua sa foloseasca asa-numita Conventie privind genocidul din 1948 pentru a da in judecata Germania la CIJ.


Nicaraguanii ,,nu au niciun motiv sa se implice intr-un conflict din cauza Orientului Mijlociu", a declarat unul dintre ofiterii de informatii occidentali.


Nicaragua a fost mult timp un sustinator al cauzei palestiniene, dar gestul sau impotriva Germaniei, cu care s-a bucurat in mod traditional de legaturi amicale, a socat multi observatori din Berlin si nu numai. Cu doar o saptamana inainte ca Nicaragua sa deschida procesul impotriva Germaniei, la 1 martie, Ministerul german de Externe a descris relatia dintre cele doua tari ca fiind o ,,prietenie stransa".


Este posibil ca presedintele rus Vladimir Putin sa fi avut un motiv intemeiat sa submineze autoritatea CIJ si sa ii determine pe aliatii sai de lunga durata din Nicaragua sa-l ajute, noteaza Politico.


Cele doua tari au o legatura profunda. In timpul Razboiului Rece, Uniunea Sovietica a sprijinit rebelii sandinisti de stanga, care au rasturnat guvernul nicaraguan in 1979. In ultimii ani, dictatorul nicaraguan Daniel Ortega si-a modelat din ce in ce mai mult regimul autoritar pe cel al Rusiei, inspirandu-se in special din legea lui Putin privind ,,agentii straini".


In procesul intentat impotriva Germaniei la CIJ, Nicaragua sustine ca, prin exportul de arme catre Israel, Berlinul s-a facut complice la uciderea civililor din Gaza.


Luna trecuta, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca aproximativ 13.000 de militanti palestinieni au fost ucisi si a estimat ca rata deceselor in randul civililor este de 1-1,5 pentru fiecare combatant Hamas, dupa ce Israelul a lansat razboiul din Gaza impotriva gruparii islamiste, ca raspuns la masacrele din 7 octombrie anul trecut. Autoritatile sanitare locale care functioneaza sub conducerea guvernului controlat de Hamas afirma ca peste 34.000 de palestinieni au fost ucisi, majoritatea femei si copii.


In ianuarie, Africa de Sud a acuzat Israelul ca a comis genocid, intr-un proces separat la CIJ. Curtea, intr-o hotarare preliminara, nu a acceptat cererea, desi a avertizat Israelul sa se asigure ca fortele sale nu comit acte de genocid in timpul campaniei din Gaza.


Avand in vedere ca instanta de la Haga nu a stabilit ca a avut loc un genocid, expertii juridici spun ca Germania nu poate fi vinovata de complicitate. In plus, nu exista niciun precedent in care sa fie acuzata o tara terta de vinovatie pentru crime de razboi comise de o alta tara.


Cu toate acestea, chiar daca majoritatea specialistilor in drept considera ca dosarul deschis de Nicaragua este lipsit de temei, acuzatia de genocid prezentata in fata celui mai inalt organism judiciar al ONU este o umilinta pentru Berlin, mai scrie publicatia de la Bruxelles. Crimele impotriva umanitatii comise de Germania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sunt cele care au dus la crearea Conventiei privind genocidul, iar Berlinul a petrecut decenii incercand sa convinga lumea ca adera la cele mai inalte standarde ale drepturilor omului si ale dreptului international.


Pentru Putin, care pare sa se bucure in mod deosebit de faptul ca ii trolleaza pe germani, umilirea Berlinului ar putea face parte din calcul.


Nicaragua si-a inchis ambasada din Berlin la inceputul acestei luni, in urma acestui proces. Nici misiunea nicaraguana la Natiunile Unite din New York, nici ambasada sa din Viena, care acopera acum si problemele cetatenilor din Germania, nu au oferit un punct de vedere, iar Ministerul german de Externe a refuzat sa comenteze.


Subminarea instantei


In cazul in care Rusia se afla in spatele acestei actiuni, a existat probabil o motivatie mai presanta pentru a pune Germania in boxa acuzatilor la CIJ, potrivit evaluarii serviciilor de informatii: Moscova a vrut incerce sa submineze credibilitatea curtii in tarile occidentale, facand din aceasta un loc de desfasurare a unor argumente juridice speculative.


Rusia a avut momente dificile la CIJ in ultimii ani. Ucraina a tarat Rusia in fata instantei dupa invazia pe scara larga a Moscovei din februarie 2022. Curtea a dat dreptate Ucrainei, ordonand Moscovei sa isi ,,suspende imediat" operatiunile militare, pana la pronuntarea deciziei finale.


Rusia a ignorat ordinul - pentru ca CIJ nu are capacitatea de a-si pune in aplicare deciziile -, dar hotararea continua sa irite Moscova, deoarece priveaza regimul lui Putin de orice pretentie de legitimitate internationala pentru razboiul sau de agresiune.


Esenta argumentului juridic al Ucrainei in acest caz este ca justificarea declarata de Rusia pentru invazie - faptul ca etnicii rusi din estul Ucrainei au fost ,,supusi la intimidare si genocid" de catre Kiev - a fost o inventie. Folosirea acestei minciuni ca justificare pentru invazie, a sustinut Ucraina, a fost in sine o incalcare a Conventiei privind genocidul.


Moscova a respins argumentele Ucrainei, sustinand ca CIJ nu are jurisdictie.


La inceputul lunii februarie, cu doar cateva saptamani inainte ca Nicaragua sa isi prezinte dosarul impotriva Germaniei, CIJ a respins obiectiile Moscovei, hotarand ca are jurisdictie. Cu toate acestea, nu a emis inca o decizie finala.


Intre timp, Moscova se va folosi de cazul Nicaragua impotriva Germaniei si de procesul separat de genocid intentat de Africa de Sud impotriva Israelului pentru a submina legitimitatea Curtii si a sustine, prin canalele sale de propaganda, ca Rusia este victima unui dublu standard, au precizat oficialii occidentali.


,,Rusia va spune: <>. Acest lucru submineaza autoritatea CIJ", a declarat unul dintre oficiali.


Foto: Profimedia Images


Comments